4 misvattingen over rood vlees

Je denkt alles te weten over rood vlees? In dit artikel halen we 4 courante misvattingen aan over rood vlees, waaronder rund- en lamsvlees, en proberen we het onderscheid te maken tussen mythe en realiteit. 

Mythe 1 : rood vlees is slecht voor de gezondheid omdat het veel vet bevat 

Rood vlees kan perfect deel uitmaken van een gezonde voeding. Het is van nature rijk aan eiwitten, bevat weinig zout en bezit een aantal vitamines en mineralen die je helpen om gezond te blijven, zoals ijzer, zink en vitamine B12. 

De eiwitten in rood vlees dragen bij tot het behoud van gezonde botten en de ontwikkeling van onze spieren. Daarom is het belangrijk om een evenwichtig voedingspatroon te volgen met daarin verschillende voedingsstoffen die deel uitmaken van een gezonde voeding (groenten en fruit, granen, eitwitten, …) en waardoor je van al hun voordelen kunt genieten, eerder dan je te concentreren op één voedingsmiddel in het bijzonder. 

Mythe 2 : duurzame en plantaardige eiwitopties zijn een beter alternatief voor rood vlees 

Zoals hierboven reeds vermeld, zorgt rood vlees voor voedingsstoffen die je nodig hebt als onderdeel van een gezonde en gevarieerde voeding. Wanneer je vlees vervangt door plantaardige alternatieven, moet je ervoor zorgen dat er aan alle voedingsbehoeften wordt voldaan. Hoewel deze plantaardige voedingsmiddelen veel vitamines en mineralen kunnen bezitten, kunnen ze ook remmende stoffen bevatten, zoals oxalten en fytaten die bijvoorbeeld de opname van calcium verminderen. Ook kunnen deze vleesvervangers meer zout en verzadigde vetten bevatten dan rood vlees. Vergeet ook niet dat deze producten, afhankelijk van hoe ze geproduceerd worden, niet meteen je ecologische voetafdruk verkleinen. Kortom, het is dus belangrijk dat je de etiketten van deze producten eerst goed leest vooraleer je ze consumeert.  

Mythe 3 : rood vlees zit vol hormonen en antibiotica 

Op dat vlak is de situatie in de wereld niet overal hetzelfde. In de top 5 van de Europese landen die in de veehouderij het minste antibiotica gebruiken staan: Noorwegen, IJsland, Zweden, Finland en het Verenigd Koninkrijk. Antibiotica wordt enkel gebruikt wanneer dat echt nodig is, om het welzijn van de dieren te beschermen. Tussen 2014 en 2018 werd de hoeveelheid antibiotica trouwens verminderd met 53%. Het gebruik van hormonen om de groei van vee te stimuleren, wat een gangbare praktijk is in sommige delen van de wereld, is in het Verenigd Koninkrijk volledig verboden. 

Mythe 4 : de veehouderij is verantwoordelijk voor de klimaatopwarming 

In het Verenigd Koninkrijk is de uitstoot van de veehouderij verantwoordelijk voor iets minder dan 6% van de totale uitstoot van broeikasgassen van dat gebied. Ter vergelijking: de uitstoot van de transport- en energiesectoren vertegenwoordigen bijna 50% van datzelfde totaal. Dit resultaat is wereldwijd vergelijkbaar, gezien de FAO (Food and Agriculture Organization van de VN) schat dat de uitstoot die direct gelinkt is aan de veehouderij wereldwijd gemiddeld 6% bedraagt. Het grootste deel van deze uitstoot is methaan dat geproduceerd wordt door runderen en schapen. Methaan zou een opwarmend effect hebben dat 28 keer groter is dan dat van koolstofdioxide (CO2), maar de levensduur ervan is aanzienlijk korter: methaan heeft een levensduur van ongeveer 10 jaar, terwijl CO2 een levensduur heeft van 1000 jaar. Na 10 jaar wordt methaan afgebroken tot water en CO2, dat vervolgens via fotosynthese door de planten en grassen wordt opgenomen, en nadien weer door het vee wordt opgegeten.