Enkel de kwaliteit van het vlees is niet voldoende. Om het beste uit ons vlees met Brits Kwaliteitslabel te halen, is het ook belangrijk om het op een juiste manier te bereiden. Hieronder volgen enkele tips om rundvlees perfect te bereiden, in de pan of in de oven.
Onze tips voor het bakken van rundvlees in de pan
- Haal het vlees op voorhand uit de koelkast, om te voorkomen dat de baktijden niet meer kloppen.
- Kies een pan die overeenkomt met de grootte van het stuk vlees: dit voorkomt dat de boter of olie rondom het vlees verbrandt.
- Zorg ervoor dat je de pan voorverwarmt voordat je het vlees erin legt, zodat het niet aan de bodem van de pan blijft kleven.
- Draai het vlees om met een tang of een spatel, maar niet met een vork: geprikt vlees verliest zijn sap!
- Wacht tot het vlees een korst heeft gevormd voordat je het omdraait en verlaag vervolgens de baktemperatuur om te voorkomen dat het vlees verbrandt.
- Voor dikke stukken vlees kun je een deksel op de pan plaatsen om het bakken te versnellen, eens het vlees is dichtgeschroeid.
Bakken in de pan is vooral geschikt voor malse en dunne stukken vlees, zoals hamburgers of biefstukken.
Onze tips voor het bakken en braden van rundvlees in de oven
- Neem, net zoals bij bakken in de pan, het stuk vlees van tevoren uit de koelkast.
- Als je van vlees met een korstje houdt, kun je het vlees eerst in de pan dichtschroeien voordat je het in de oven plaatst.
- Je kunt boter of groenten rond het vlees toevoegen om te voorkomen dat het vet tijdens het bakken gaat verbranden.
- Om te voorkomen dat het vlees te hard en taai wordt, moet je het regelmatig overgieten met het bakvocht.
- Vergeet het vlees niet te laten rusten als het uit de oven komt, zodat de warmte zich kan verspreiden tot in de kern van het vlees.
Bakken en braden in de oven is de perfecte manier om grote stukken vlees te bereiden, waardoor ze tot in de kern kunnen bakken.
Nog een paar tips
Dit zijn nog enkele extra tips, afhankelijk van het stuk rundvlees dat je klaarmaakt:
- Lendenbiefstuk: omdat dit een vrij mager stuk vlees is, schroei je het best eerst dicht op een hoog vuur en zet je het vuur nadien lager, waardoor het vlees sappig blijft.
- Rosbief: idealiter wordt rosbief 20 minuten voor het bakken uit de koelkast gehaald en in een voorverwarmde oven op 220 graden gebraden. Eenmaal in de oven kun je de temperatuur verlagen tot 200 graden en het vlees gedurende 12 minuten laten bakken en daarna nog 8 minuten op 180 graden (baktijden voor een rosbief van 800 gram).
- Entrecote: een goede entrecote weegt normaal tussen 250 en 300 gram en is ongeveer 2 centimeter dik. Omdat dit stuk vlees omrand is met vet, geeft dit na het bakken een zeer sappig stuk vlees.
- Chateaubriand: dit stuk vlees moet normaal zeer rood zien en 3 tot 5 centimeter dik zijn voor een gewicht van meer dan 300 gram.