Enkel de kwaliteit
van het vlees is niet voldoende. Om het beste uit ons vlees met Brits Kwaliteitslabel
te halen, is het ook belangrijk om het op een juiste manier te bereiden. Hieronder
volgen enkele tips om rundvlees perfect te bereiden, in de pan of in de oven.
Onze tips voor
het bakken van rundvlees in de pan
- Haal het vlees op voorhand uit de koelkast,
om te voorkomen dat de baktijden niet meer kloppen.
- Kies een pan die overeenkomt met de
grootte van het stuk vlees: dit voorkomt dat de boter of olie rondom het vlees
verbrandt.
- Zorg ervoor dat je de pan voorverwarmt
voordat je het vlees erin legt, zodat het niet aan de bodem van de pan blijft kleven.
- Draai het vlees om met een tang of een
spatel, maar niet met een vork: geprikt vlees verliest zijn sap!
- Wacht tot het vlees een korst heeft
gevormd voordat je het omdraait en verlaag vervolgens de baktemperatuur om te
voorkomen dat het vlees verbrandt.
- Voor dikke stukken vlees kun je een deksel
op de pan plaatsen om het bakken te versnellen, eens het vlees is dichtgeschroeid.
Bakken in de pan
is vooral geschikt voor malse en dunne stukken vlees, zoals hamburgers of
biefstukken.
Onze tips voor
het bakken en braden van rundvlees in de oven
- Neem, net zoals bij bakken in de pan, het stuk
vlees van tevoren uit de koelkast.
- Als je van vlees met een korstje houdt,
kun je het vlees eerst in de pan dichtschroeien voordat je het in de oven plaatst.
- Je kunt boter of groenten rond het vlees
toevoegen om te voorkomen dat het vet tijdens het bakken gaat verbranden.
- Om te voorkomen dat het vlees te hard en
taai wordt, moet je het regelmatig overgieten met het bakvocht.
- Vergeet het vlees niet te laten rusten als
het uit de oven komt, zodat de warmte zich kan verspreiden tot in de kern van
het vlees.
Bakken en braden
in de oven is de perfecte manier om grote stukken vlees te bereiden, waardoor ze
tot in de kern kunnen bakken.
Nog een paar
tips
Dit zijn nog enkele
extra tips, afhankelijk van het stuk rundvlees dat je klaarmaakt:
- Lendenbiefstuk: omdat dit een vrij mager stuk
vlees is, schroei je het best eerst dicht op een hoog vuur en zet je het vuur
nadien lager, waardoor het vlees sappig blijft.
- Rosbief: idealiter wordt rosbief 20
minuten voor het bakken uit de koelkast gehaald en in een voorverwarmde oven op
220 graden gebraden. Eenmaal in de oven kun je de temperatuur verlagen tot 200
graden en het vlees gedurende 12 minuten laten bakken en daarna nog 8 minuten
op 180 graden (baktijden voor een rosbief van 800 gram).
- Entrecote: een goede entrecote weegt
normaal tussen 250 en 300 gram en is ongeveer 2 centimeter dik. Omdat dit stuk
vlees omrand is met vet, geeft dit na het bakken een zeer sappig stuk vlees.
- Chateaubriand: dit stuk vlees moet normaal
zeer rood zien en 3 tot 5 centimeter dik zijn voor een gewicht van meer dan 300
gram.