Impact van de Brexit op Brits rund- en lamsvlees : huidige stand van zaken

27 oktober 2020

Norme Qualité Agneau - Kwaliteitslabel Lam - British

De overgangsperiode van de Brexit eindigt op 31 december 2020. Tot die datum verandert er voor de consumenten en bedrijven niets. Maar wat gebeurt er na 1 januari 2021 en wat zal de impact zijn op het Brits rund- en lamsvlees? Een kleine schets van de huidige stand van zaken.

Wanneer we dit schrijven, weten we nog steeds niet of er binnen de nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie een nieuw vrijhandelsakkoord zal zitten. Hoe dan ook zullen er in het begin ongetwijfeld commerciële wrijvingen zijn, met extra administratieve formaliteiten, fysieke controles en potentiële vertragingen in zeehavens en luchthavens.

Het einde van de overgangsperiode betekent ook dat de internationale akkoorden die door de EU gesloten werden, daarna niet langer van toepassing zijn voor het Verenigd Koninkrijk. Zo kunnen bijvoorbeeld Britse producten niet langer gezien worden als producten van Europese origine. Als er tot dan geen enkel handelsakkoord wordt gesloten, betekent dit dat het Verenigd Koninkrijk onderworpen wordt aan het gemeenschappelijk buitentarief (GBT) van de Europese Unie om landbouwproducten naar de EU te exporteren. Dit tarief werd in het leven geroepen om de Europese landbouw te beschermen, wat een enorm obstakel vormt voor exporteurs buiten de EU.

Om u een beter idee te geven van de mogelijke impact van de Brexit voor de sector, exporteerde het Verenigd Koninkrijk jaarlijks tussen 2013 en 2017 gemiddeld meer dan 156.000 ton rundvlees, voor een gemiddelde waarde van 456 miljoen pond sterling. In diezelfde periode was de export richting de EU goed voor een gemiddelde van 82% van alle export.

Wanneer er geen akkoord wordt gesloten zal de impact nog groter zijn voor de lamssector, gezien een zeer groot percentage van de Britse productie naar de EU wordt geëxporteerd. De export van Brits lamsvlees kan het daarnaast nog zwaar te verduren krijgen wanneer er nieuwe douanerechten worden ingevoerd. De karkassen die naar de EU geëxporteerd worden, kunnen onderworpen worden aan douanerechten die even hoog zijn als 45-50% van de prijs van het vlees. Deze situatie kan tot een daling van de prijs van het lamsvlees leiden, waardoor ook de kwekers aanzienlijk minder zullen verdienen. In dat geval zal het lamsvlees nog sterker dan voorheen moeten opboksen tegen de concurrentie uit Nieuw-Zeeland en Australië, waarvan de kosten lager liggen dan in het Verenigd Koninkrijk.

Momenteel leven we dus nog in onzekerheid. Maar wat de uitkomst ook zal zijn na de handelsgesprekken tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, analyses die reeds uitgevoerd werden door de AHDB toonden aan dat de meest performante boederijen rendadel zullen blijven.

De laatste nieuwigheden rond de impact van de Brexit op de handel van Brits rund- en lamsvlees kunt u lezen op de website van AHDB (in het Engels).