Britse pudding met steak en niertjes

Aantal personen

6

  Ingrediënten

  • 50 g boter of ossenwit
  • 900 g magere lendenbiefstuk of rumpsteak, schoongemaakt en in blokjes van 2,5 cm gesneden
  • 225 tot 350 g rundernieren, schoongemaakt en in blokjes van 2,5 cm gesneden
  • 1 grote ui, gepeld en fijngehakt
  • 350 g Parijse champignons of portobello’s, in twee gesneden en nadien in schijfjes
  • 25 g bloem
  • 300 ml donkerbruin bier of stout
  • 300 ml warme runderbouillon
  • 2 eetlepel worcestersaus of bruine saus (HP sauce)
  • 1 kruidentuil
  • Begeleiding: aardappelpuree en erwtjes

Voor de pudding (het deeg):

  • 350 g zelfrijzende bloem
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 175 g ossenwit, geraspt
  • 2 eetlepels fijngehakte bladpeterselie
  • 300 ml koud water
  • 25 g boter

Norme Qualité Agneau - Kwaliteitslabel Lam - British - Recettes
  Bereiding

  • Smelt de boter of het ossenwit in een grote stoofpot en bak er de blokjes rundvlees en niertjes 4 tot 5 minuten in aan tot alles mooi bruin ziet. Voeg de ui eraan toe en de champignons (eventueel) en bak ongeveer 2 minuten. Strooi er de bloem over en bak nog 1 tot 2 minuten extra.
  • Giet het bier erbij, de bouillon, worcestersaus of bruine saus, voeg het kruidentuiltje eraan toe en kruid met peper en zout. Breng alles aan de kook, zet het vuur lager, dek de stoofpot af en laat 1 tot 1 ½ uur sudderen tot wanneer het vlees gaar is. Laat vervolgens 20 minuten afkoelen en verwijder het kruidentuiltje.
  • Maak intussen het deeg voor de pudding: zeef de bloem en de bakpoeder in een grote kom en breng op smaak. Voeg het geraspte ossenwit en de bladpeterselie eraan toe en vermeng dit met de bloem. Van zodra alles goed vermengd is, voeg er voldoende water aan toe tot wanneer je een zacht en kneedbaar deeg hebt. Dek het deeg af met een schone keukenhanddoek en laat 20 minuten rusten.
  • Vet met de boter een puddingvorm in van 1,3 liter. Houd een kwart van het deeg opzij om de vorm mee af te dekken. Rol de rest van het deeg uit, bekleed er de puddingvorm mee en laat minstens 1 cm over de rand hangen.
  • Lepel de afgekoelde rundvleesbereiding in de puddingvorm en bestrijk de randen van het deeg met water. Rol de rest van het deeg uit, sluit er de puddingvorm bovenaan mee af en druk de randen goed aan.
  • Bedek de puddingvorm met een dubbele laag ingevet bakpapier of aluminiumfolie en maak plooien in het midden (de plooien zorgen ervoor dat de pudding kan rijzen tijdens het stomen). Bind een touw rond de puddingvorm en maak bovenaan een handvat, waardoor je de pudding gemakkelijk uit de kookpot, steelpan of stomer kunt halen.
  • Plaats de puddingvorm in een grote stoofpot, steelpan of stomer gevuld met heet water gedurende 2 uur, terwijl je regelmatig het waterpeil in de gaten houdt.
  • Verwijder het bakpapier of de aluminiumfolie. Lepel deze pudding rechtstreeks vanuit de puddingvorm op de borden of draai hem eerst om op een groot bord. Serveer er een romige aardappelpuree bij en doperwtjes.

  Tips en kooktijden

Om tijd te winnen kun je de vleesbereiding reeds de dag ervoor maken en hem in de koelkast bewaren.

Voorbereiding: 15 minuten

Bereiding: 3 uur en 30 minuten

  In uw glas

Geen aanbevolen wijnen


Meest populaire recepten