Bruschetta met reepjes rundvlees en citroen-bietenmayonaise

INGREDIËNTEN

  • 4 magere entrecotes, rib-eye of rumpsteak
  • 4 eetlepels verse tijmblaadjes
  • 2 eetlepels basilicum- of olijfolie
  • 1 ciabatta, in sneetjes gesneden
  • 2 knoflooktenen, gepeld en in de lengte in twee gesneden
  • Extra olijfolie voor de afwerking
  • 1 limoen, het sap ervan
  • 1 zakje van 100 g slabladeren

Voor de mayonaise met citroen en rode biet:

  • 8 eetlepels light mayonaise
  • 2 gekookte kleine rode bieten (niet in azijn), geschild en fijngehakt
  • 4 eetlepels fijngehakte verse bieslook
  • 1 citroen, de geraspte schil ervan

BEREIDING

  • Voor de mayonaise met citroen en rode biet: doe alle ingrediënten in een kom, kruid met peper en zout, meng allles goed onder elkaar en plaats in de koelkast tot wanneer je de mayonaise nodig hebt.
  • Doe de tijmblaadjes, basilicum- of olijfolie, peper en zout in een kommetje. Bestrijk beide kanten van het vlees ermee en houd opzij.
  • Leg de sneetjes ciabatta op een snijplank en wrijf ze aan beide kanten in met de verse knoflook. Giet er een beetje extra olijfolie over.
  • Grill de sneetjes ciabatta 1 tot 2 minuten aan beide kanten op een voorverwarmde barbecue, grill of in een grillpan.
  • Bak de steaks op een hete barbecue of voorverwarmde grill, al naargelang jouw voorkeur. Haal de steaks van het vuur, besprenkel ze met het limoensap en laat 5 minuten rusten.
  • Verdeel de geroosterde sneetjes ciabatta over vier borden, smeer wat citroen-bietenmayonaise op de ciabatta en leg er een beetje sla op. Snij de steaks in reepjes, leg ze op de salade en werk verder af met een toefje van de mayonaise met citroen en rode biet.

Tips en kooktijden

Voorbereiding: 10 minuten

Bereiding: 12 minuten

Voor een steak van 2 cm dik:

  • Voor rood gebakken vlees (saignant) : 2½ minuten aan elke kant
  • Voor medium gebakken vlees (à point): 4 minuten aan elke kant
  • Voor goed doorbakken vlees (bien cuit): 6 minuten aan elke kant

AANTAL PERSONEN: 

4