Grieks kleftiko lam

INGREDIËNTEN

  • 1,3 kg lamsbout in zijn geheel met bot
  • 1 kg kleine aardappelen, gewassen en gehalveerd of in 4 gesneden
  • 1 rode ui, in ringen gesneden
  • 5 verse laurierbladeren

Voor de marinade:

  • ½ koffielepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel grof gehakte rozemarijnbladeren
  • 1 koffielepel gedroogde oregano
  • 6 tenen knoflook, fijngehakt of geplet
  • Geraspte schil van 1 citroen + sap van 2 citroenen
  • 2 eetlepels koolzaad- of olijfolie

BEREIDING

  • Verwarm de oven voor op 160 °C (140 °C heteluchtoven).
  • Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kleine kom.
  • Leg de lamsbout op een snijplank en maak rondom een aantal inkervingen in het vlees. Wrijf de lamsbout in met de marinade en duw het diep in de inkervingen. Doe het vlees in een grote plastic zak voor voedingsmiddelen, voeg het citroensap toe, sluit de zak en zorg ervoor dat het citroensap overal over het vlees wordt verdeeld, laat minstens 2 uur marineren in de koelkast of de hele nacht indien mogelijk.
  • Bedek de binnenkant van een grote braadslede met aluminiumfolie en vervolgens met bakpapier. Leg de aardappelen in de braadslede, kruid met peper en zout, voeg de uiringen en de laurierblaadjes toe.
  • Leg de lamsbout bovenop de aardappelen. Dek de braadslede af met bakpapier en aluminiumfolie. Plaats 4 uur in de oven.
  • Haal de braadslede met het vlees uit de oven, verhoog de oventemperatuur tot 220 °C (200 °C heteluchtoven). Haal de aluminiumfolie en het bakpapier eraf, lepel de lamsjus over de lamsbout en plaats opnieuw 30 minuten in de oven.
  • Haal de braadslede uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat nog 30 minuten rusten.
  • Snijd het lamsvlees in plakjes en serveer met een Griekse salade en de resterende aardappelen.

I love Beef and Lamb

Tips en kooktijden

Voorbereiding: 5 minuten

Bereiding: 4 uur

AANTAL PERSONEN: 

8