Kruidige lamsschenkel

INGREDIËNTEN

  • 4 hele schenkels van lam of schaap (met nog een stukje bot eraan)
  • 2 eetlepels ras el hanout 
  • 2 koffielepels gemalen kaneel 
  • 1 koffielepel gemalen nootmuskaat 
  • 1 koffielepel gemalen kardemom 
  • 1 koffielepel gemalen zwarte peper 
  • 1 koffielepel gemalen kurkuma 
  • 1 mespunt saffraandraden 
  • De zeste en het sap van 2 limoenen 
  • 2 koffielepels rozenwater 
  • 2 eetlepels olie 
  • 1 middelgrote ui, grof gesneden
  • 600 ml kippenbouillon 
  • De zeste van 1 sinaasappel
  • Takjes verse tijm 
  • 2 verse laurierbladen 
  • 1 bokaal van 400 g kikkererwten, uitgelekt 
  • 2 eetlepels fijngehakte verse munt voor de afwerking 
  • 2 eetlepels fijngehakte verse peterselie voor de afwerking

BEREIDING

  • Doe alle specerijen (behalve de saffraan) en een beetje zout in een grote plastic zak voor levensmiddelen en vermeng. Doe de schenkels erbij, zorg dat de specerijen mooi rondom het vlees zitten, sluit de zak en laat 1 uur marineren in de koelkast (of de hele nacht als daar tijd voor is).
  • Doe de saffraandraden in een kommetje, samen met de zeste en het sap van de limoenen, het rozenwater en 100 ml warm water. Laat 10 minuten trekken. 
  • Verwarm de olie in een grote stoofpot die in de oven kan op een middelmatig vuur. Doe de schenkels erbij (twee per keer) en bak ze telkens 5 minuten of tot wanneer ze overal mooi goudbruin zien. Haal de schenkels eruit en leg ze op een bord.
  • Doe de ui in de stoofpot en stoof 8 tot 10 minuten aan op een middelmatig vuur. Roer regelmatig om tot wanneer de ui zacht is en licht gekleurd. Voeg de bouillon eraan toe, de saffraanmengeling, de helft van de sinaasappelzeste, de verse tijm en laurierbladen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C (160°C heteluchtoven).
  • Doe de schenkels in de stoofpot, breng alles aan de kook, zet het vuur af en plaats er een deksel op. 
  • Plaats de stoofpot vervolgens 2 tot 3 uur in de oven of tot wanneer het vlees loskomt van het bot. Voeg 20 minuten voor het einde de kikkererwten toe en plaats opnieuw in de oven.
  • Werk af met de verse kruiden en de rest van de sinaasappelzeste. Serveer met basmatirijst of platbrood met een salade van tomaat en rode ui of seizoensgroenten.

Tips en kooktijden

Voorbereiding: 20 minuten

Bereiding: 3 uur

AANTAL PERSONEN: 

4