Lamsbout met kruiden-knoflookboter en cidersaus

Aantal personen

6

  Ingrediënten

  • 1,3 kg magere lamsbout

Voor de kruidenboter met knoflook :

  •     2 knoflooktenen, fijngehakt of geplet, of 2 eetlepels knoflookpuree
  •     100 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
  •     2 eetlepels verse bladpeterselie, fijngehakt
  •     2 eetlepels verse bieslook, fijngehakt
  •     1 eetlepel verse dragon, fijngehakt
  •     1 eetlepel bloem
  •     450 ml warme lamsbouillon
  •     150 ml zoete cider

Norme Qualité Agneau - Kwaliteitslabel Lam - British - Recettes
  Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180-190°C (160-170 °C heteluchtoven).
  • Voor de kruiden-knoflookboter: doe alle ingrediënten in een kom en vermeng ze.
  • Leg de lamsbout op een snijplank, maak inkervingen in het vlees, kruid met peper en zout en bestrijk de lamsbout rijkelijk met de knoflook-kruidenboter. Rol de rest van de boter op tot een worstje, wikkel er plasticfolie of aluminiumfolie rond en bewaar deze knoflook-kruidenboter tot 2 maanden in de koelkast.
  • Leg de lamsbout in een ovenschotel, plaats op een rooster in het midden van de oven en braad het vlees al naargelang de gewenste baktijd (zie ‘tips’), terwijl je het regelmatig overgiet met het bakvocht. Wanneer de lamsbout te snel bruin wordt, dek hem dan af met aluminiumfolie.
  • Haal de lamsbout uit de oven, leg hem op een groot bord, dek af met aluminiumfolie en laat 15 tot 20 minuten rusten. Maak intussen de saus: schep het overtollige vet van het bakvocht en gooi het weg. Plaats de ovenschotel op een middelmatig vuur en strooi er de bloem over. Roer alles goed om met een lepel of een klopper, voeg wat bouillon toe en roer opnieuw om. Zorg ervoor dat je ook de bakresten onderin de ovenschotel losmaakt.
  • Doe dit vervolgens in een steelpan, voeg de rest van de bouillon erbij, de cider en eventueel nog wat vleesjus van het bord waarop de lamsbout rust. Breng op smaak met peper en zout, laat 8 tot 10 minuten zachtjes inkoken en roer regelmatig tot wanneer je een mooi ingekookte en heerlijk geparfumeerde saus hebt. Giet deze saus door een zeef alvorens je ze serveert.
  • Serveer de lamsbout met seizoensgroenten en werk af met de cidersaus.

  Tips en kooktijden

Voorbereiding : 10 minuten

Bereiding: 3 uur

Tips:

Medium gebakken: 25 minuten per 450 g + 25 minuten

Goed doorbakken: 30 minuten per 450 g + 30 minuten

  In uw glas

Geen aanbevolen wijnen


Meest populaire recepten