Lamspakketjes in filodeeg met dipsaus van aubergine

INGREDIËNTEN

Voor de vulling van lamsgehakt:

  • 250 g mager lamsgehakt
  • 1 eetlepel koolzaadolie
  • 2 fijngehakte uien
  • 2 koffielepels ras el hanout
  • 4 koffielepels tomatenpuree
  • 400 g tomaten in stukjes uit blik
  • 100 g couscous
  • 100 g babyspinazie
  • 40 g rozijnen of krenten
  • 100 g verkruimelde feta
  • 1 bosje fijngehakte verse peterselie

Voor de dipsaus van aubergine:

  • 1 middelgrote aubergine
  • 1 eetlepel koolzaadolie
  • 100 g magere yoghurt
  • 1 klein handvol grofgehakte verse munt

Voor de pakketjes van filodeeg:

  • 8 bladeren filodeeg
  • 25 g gesmolten boter
  • 1 mespunt kaneelpoeder
  • 30 g amandelschilfers

BEREIDING

  • Voor de dipsaus van aubergine: verwarm de oven voor op 200 °C (180 °C heteluchtoven).
  • Snijd de aubergine in twee, kruid met peper en zout, giet er de olie over, wikkel in aluminiumfolie en bak 30 minuten in de oven.
  • Voor de vulling van lamsgehakt: verwarm de olie in een pan met antiaanbaklaag, stoof er de uien enkele minuten in aan tot wanneer die zacht zijn maar niet bruin. Voeg daar de ras el hanout of Marokkaanse kruidenmengeling aan toe en laat 1 minuut afkoelen, roer alles voorzichtig om.
  • Doe het lamsgehakt erbij en bak 5 minuten tot alles mooi bruin ziet, roer regelmatig om. Doe de tomatenpuree erbij en bak nog 1 minuut extra. Voeg daar de stukjes tomaat aan toe, roer alles goed om, zet het vuur lager en laat 20 minuten sudderen.
  • Doe de couscous erbij, de babyspinazie en de rozijnen of krenten. Roer alles goed om en haal van het vuur. Dek de pan af en laat deze mengeling 6 minuten rusten zodat de couscous kan zwellen.
  • Maak deze mengeling luchtiger door er met een vork in te roeren. Voeg de verkruimelde feta toe, kruid met peper en zout, doe de peterselie erbij, roer opnieuw alles goed om en houd opzij.
  • Haal de aubergine uit de oven, verwijder de aluminiumfolie, laat even afkoelen en haal er met een lepel het vruchtvlees uit. Doe het vruchtvlees in een voorverwarmde pan en bak 5 minuten tot het meeste vocht eruit verdampt is, roer regelmatig om.
  • Doe het vruchtvlees van de aubergine in een blender, samen met de yoghurt en de munt. Mix, breng op smaak met peper en zout, doe dit in een kommetje, dek af en plaats in de koelkast.
  • Voor de lamspakketjes van filodeeg: leg een vel filodeeg op een werkblad met de kortste zijde naar jou toe en strijk het in met gesmolten boter. Bedek de overige vellen filodeeg met een natte vaatdoek om ze vochtig te houden.
  • Leg 110 g van de lamsgehaktvulling op een vel filodeeg, maak er een pakketje van en sluit de randen goed af met boter. Herhaal dit met de rest van de vulling en de bladeren filodeeg. In totaal moet je 8 pakketjes hebben, telkens met een nieuw vel filodeeg.
  • Leg deze lamspakketjes op een ovenplaat met antiaanbaklaag en bestrijk ze met de rest van de gesmolten boter.
  • Bestrooi elk lamspakketje met wat kaneel en enkele amandelschilfers.
  • Plaats de ovenplaat 15 minuten in een oven van 180 °C (160 °C heteluchtoven) of tot wanneer de pakketjes er mooi goudgeel en knapperig uitzien.
  • Serveer deze lamspakketjes met de dipsaus van aubergine.

I love Beef and Lamb

Tips en kooktijden

Voorbereiding : 30 minuten

Bereiding : 50 minuten

AANTAL PERSONEN: 

4