675 g magere en ontbeende lamsbout of lamsschouder in blokjes van 5 cm gesneden
1 mespunt saffraandraadjes
8 eetlepels warm water
Versgemalen peper en zout
1 eetlepel knoflookzout
3 eetlepels gemberpoeder
½ eetlepel cayennepeper
2 eetlepels zonnebloemolie
2 uien in ringen gesneden
1 grote citroen, ontpit en in 8 partjes gesneden
1 blik van 227 g tomaten in stukjes
75 g vijgen, klaar om te eten en in 2 gesneden
600 ml warme lamsbouillon
Voor de dumplings van polenta en tijm :
175 g fijne polenta of maismeel
175 g zelfrijzende bloem
½ koffielepel zout
100 g boter in stukjes gesneden
4 eetlepels verse tijm
3 tot 4 eetlepels koud water
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Doe de saffraandraadjes in een kommetje, giet er het warm water bij en laat 5 tot 10 minuten trekken.
Doe intussen de blokjes lamsvlees in een grote kom, kruid met peper en zout, doe er de andere specerijen bij en roer om.
Verwarm de helft van de olie in een grote pan, bak er de lamsblokjes in aan tot ze mooi bruin zien en doe ze vervolgens in een grote stoofpot die in de oven kan.
Verwarm de rest van de olie in dezelfde pan van het vlees en stoof er de uiringen 3 tot 4 minuten in aan tot wanneer ze zacht zijn. Doe deze ook in de stoofpot, samen met de rest van de ingrediënten en het saffraanvocht. Breng aan de kook, zet het vuur lager, dek de stoofpot af en plaats hem 1 ½ tot 2 uur in de oven.
Verwijder het deksel en plaats nog 30 minuten extra in de oven.
Voor de dumplings: doe de polenta, bloem, zout en boter in een grote kom. Kneed dit met je vingers tot een homogene mix en doe er vervolgens de verse tijm bij. Voeg er voldoende water aan toe waardoor je een glad deeg krijgt en je 8 dumplings kunt maken van dezelfde grootte.
Haal 20 minuten voor het einde de stoofschotel uit de oven, doe er de dumplings in, plaats er een deksel op en zet opnieuw in de oven.
Eens klaar, dien onmiddellijk op met seizoensgroenten.