450 g magere en ontbeende lamsschouder in blokjes van 2,5 cm gesneden
2 eetlepels koolzaadolie
1 middelgrote ui, fijngehakt
2 knoflooktenen, geplet
1 grote wortel, geschild en in grove stukken gesneden
1 mespunt chilivlokken
1 eetlepel gedroogde kruidenmix
25 g bloem
450 ml warme lamsbouillon
1 scheutje worcestersaus
100 ml sterke oploskoffie of espresso
1 blik van 400 g zwarte bonen of kikkererwten, uitgelekt
2 koffielepels verse tijm of bladpeterselie, fijngehakt
Bereiding
Verwarm de olie in een grote pan, kruid het lamsvlees en bak het er 5 tot 6 minuten in aan. Doe dit vlees vervolgens in een grote stoofpot met deksel.
Voeg de uien, knoflook en stukjes wortel eraan toe en laat alles 3 tot 4 minuten mee aanstoven. Doe de chilivlokken, kruidenmix en bloem erbij en roer alles voorzichtig om.
Giet er de bouillon, worcestersaus en koffie bij. Breng aan de kook, zet het vuur lager, dek de stoofpot af en laat 1 ½ uur sudderen tot wanneer het vlees mals is.
Voeg er 5 minuten voor het einde de zwarte bonen of kikkererwten aan toe.
Werk af met de verse kruiden en serveer met seizoensgroenten of bloemkoolrijst.
In de slow cooker: doe er 400 g blokjes lamsschouder in, peper en zout, 1 eetlepel gedroogde kruidenmix, 1 fijngehakte ui, 2 geplette knoflooktenen, 1 wortel in stukjes, 1 mespunt chilivlokken, 150 ml kippen- of groentebouillon, 100 ml sterke oploskoffie of espresso, 1 groot blik gekookte bonen (naar keuze), 1 scheutje worcestersaus en 1 eetlepel bloem. Plaats het deksel op de slow cooker en laat 4 tot 6 uur garen op de hoogste stand of 8 tot 10 uur op de laagste stand. Eens klaar, serveer met seizoensgroenten of bloemkoolrijst.