Op lage temperatuur en traag gegaard pulled brisket beef

INGREDIËNTEN

  • 900 g magere brisket of klapstuk in het Nederlands (niet opgerold)
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel chipotle pasta (verkrijgbaar in grote supermarkten)
  • 200 ml warme runderbouillon
  • 1 blik van 400 g tomaat in blokjes met kruiden
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • 3 eetlepels bourbon whiskey, eventueel

Voor de zoete uien :

  • 2 rode uien, gepeld en in ringen gesneden
  • 2 eetlepels water
  • 2 eetlepels kwaliteitsvolle balsamicoazijn
  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
  • Kleine broodjes om te serveren

BEREIDING

  • Verwarm de oven voor op 150°C (130°C heteluchtoven).
  • Verwarm de helft van de olie in een grote pan met antiaanbaklaag.
  • Leg het vlees op een snijplank en kruid het met peper en zout. Bak het aan beide kanten aan en leg het vlees in een grote ovenschotel met deksel.
  • Voeg de chipotle, bouillon, tomaten, honing en (eventuele) bourbon eraan toe. Dek de ovenschotel af en plaats hem 3-3½ uur in de oven tot wanneer het vlees mals is.
  • Bereid intussen de zoete uien: doe de uiringen in een steelpan, samen met het water, en laat 10 minuten sudderen op een medium warm vuur; roer regelmatig om. Doe de balsamico en de suiker erbij. Laat de uien nog 10 tot 15 minuten sudderen tot wanneer ze zacht en stroperig zijn.
  • Leg het vlees op een propere snijplank en houd de saus apart. Trek het vlees er met een vork af, terwijl je de brisket met een andere vork goed vasthoudt.
  • Vul kleine broodjes op met dit ‘pulled beef’, lepel er wat saus over en serveer met de zoete uien.

Tips en kooktijden

Deze pulled brisket kan opnieuw worden opgewarmd in een pan op het fornuis of op de barbecue. Je kunt de brisket ook kruiden, afdekken en 3-4 uur op de barbecue (indirect) laten garen. Doe de brisket vervolgens in een gietijzeren pan, voeg de vochtige ingrediënten toe, dek af en laat nog eens 3-4 uur op een indirect vuur garen voor een optimale interne temperatuur van 95°C – perfect om het vlees er met een vork af te halen.

Voorbereiding: 15 minuten

Bereiding: 3 uur en 30 minuten

AANTAL PERSONEN: 

6