Pakket van ontbeende lamsschouder met feestelijke vulling
INGREDIËNTEN
1,25 – 1,3 kg magere en ontbeende lamsschouder
2 grote rode uien, gepeld en in twee gesneden
½ koffielepel hele kruidnagels
2 koffielepels olie
Voor de feestelijke vulling :
75 g op smaak gebracht lamsgehakt
75 g vers broodkruim
1 citroen, de schil en het sap ervan
1 eetlepel fijngehakte verse bladpeterselie
Voor de saus:
450 ml warme lamsbouillon
150 ml warme wijn
25 g gewone bloem
BEREIDING
Maak de vulling: vermeng alle ingrediënten met elkaar en houd opzij.
Verwarm de oven voor op 170°C (150°C heteluchtoven).
Leg de uien op een snijplank, snij ze doormidden, prik de kruidnagels in de uienhelften en leg ze in een ovenschotel met antiaanbaklaag.
Leg de lamsschouder op een snijplank, verwijder eventuele slagerstouwtjes of elastieken, vouw het vlees open met de huid naar beneden en kruid het vlees aan beide kanten. Verdeel de vulling gelijkmatig over het vlees, maar overdrijf niet. Vouw het vlees dicht, maak er een pakket van en bind vast met slagerstouw of speciale elastieken voor vlees.
Weeg het pakket en bereken de baktijd, leg het op de uien in de ovenschotel en besprenkel met de olie. Voeg de bouillon en de wijn eraan toe. Dek de ovenschotel af met aluminiumfolie en plaats 2 tot 2½ uur in een voorverwarmde oven; lepel regelmatig bakvocht over het vlees. 30 minuten voor het einde van de braadtijd, verwijder de aluminiumfolie en plaats de ovenschotel opnieuw in de oven.
Haal het lamsvlees en de uien uit de ovenschotel, leg alles op een warme schotel en dek af met aluminiumfolie.
Maak intussen de saus : verwijder het overtollige vet uit de ovenschotel, plaats de ovenschotel op een medium hoog vuur en bestrooi met de bloem. Roer het bakvocht met de bloem om met een kleine garde of lepel en zorg ervoor dat je alle bakresten goed losmaakt van de bodem.
Check de kruiding en breng de saus eventueel verder op smaak met peper en zout. Laat 8 tot 10 minuten sudderen en roer regelmatig om tot wanneer je een saus hebt die lekker ruikt en de juiste consistentie heeft. Giet de saus door een zeef alvorens je ze serveert.
Serveer het lamsvlees met seizoensgroenten en gebakken aardappelen.