Ragout van rundvlees met rode wijn, pruimen en knolselderij

INGREDIËNTEN

  • 675 g magere en ontbeende schenkel of steak in blokjes van 2,5 cm gesneden
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 50 g bloem vermengd met 1 tot 2 eetlepels gedroogde kruidenmix
  • 2 uien in kwartjes gesneden
  • 2 grote knoflooktenen, fijngehakt
  • 300 ml rode wijn of blauw druivensap
  • 600 ml warme runderbouillon
  • 2 takjes verse tijm
  • ½ vanillestokje, het merg ervan (eventueel)
  • ½ kleine knolselder in blokjes gesneden
  • 3 verse blauwe pruimen, ontpit en in kwartjes gesneden
  • Afwerking: 2 eetlepels fijngehakte verse bladpeterselie

BEREIDING

  • Verwarm de oven voor op 170 °C (150 °C heteluchtoven).
  • Doe de bloem met de kruiden in een grote plastic zak voor levensmiddelen, voeg er de blokjes rundvlees aan toe en zorg ervoor dat de bloem goed rondom het vlees komt te zitten.
  • Verwarm 3 eetlepels olie in een pan met antiaanbaklaag en bak er de blokjes rundvlees 4 tot 5 minuten in aan tot ze overal mooi bruin zien. Doe vervolgens deze blokjes in een grote stoofpot met deksel die in de oven kan.
  • In dezelfde pan van het vlees, verwarm de rest van de olie en stoof er de uien en de knoflook 2 tot 3 minuten in aan. Doe dit vervolgens in de stoofpot.
  • Voeg de wijn en de bouillon erbij, breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 5 tot 10 minuten pruttelen.
  • Doe de tijm en de vanille erbij, ook het stokje, zet een deksel op de stoofpot en plaats 1 uur en 45 minuten in de oven.
  • Haal de stoofpot uit de oven, verwijder het vanillestokje en voeg de knolselderij eraan toe. Plaats de stoofpot opnieuw in de oven voor 20 tot 25 minuten.
  • Voeg 10 minuten voor het einde van de bereiding de pruimen erbij en laat nog 10 minuten garen in de oven.

Tips en kooktijden

De knolselderij kun je eventueel vervangen door een ander knolgewas. Een vanillestokje wordt traditioneel gebruikt in desserts en snoepgoed, maar ook in sommige hartige gerechten geeft dit een heerlijke smaak. Je hoeft enkel het vanillestokje in de lengte open te snijden en met een scherp mes er het merg uit te halen. Dat merg doe je in de stoofpot maar ook het vanillestokje zelf kun je eraan toevoegen, dat je er dan wel op het einde moet uithalen.

Voorbereiding: 25 minuten

Bereiding: 2 uur en 35 minuten

AANTAL PERSONEN: 

6