Rosbief met citroen-ansjovisboter  

INGREDIËNTEN

  • 1 x 1,3 kg magere rosbief

Voor de citroen-ansjovisboter:

  • 100 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • ½ blikje van 50 g ansjovisfilets, uitgelekt en fijngehakt
  • 5 eetlepels fijngehakte verse blaadjes citroentijm

Voor de saus :

  • 1 eetlepel gewone bloem
  • 600 ml warme runderbouillon

BEREIDING

  • Verwarm de oven voor op 180-190°C (160-170°C heteluchtoven).
  • Voor de boter: vermeng alle ingrediënten in een kommetje. Leg de rosbief op een snijplank, maak inkervingen in het vlees, kruid met peper en zout en strijk het vlees rijkelijk in met de boter.
  • Lepel de rest van de boter op een groot stuk plasticfolie of aluminiumfolie, maak er een worst van en bewaar tot 2 maanden in de diepvries.
  • Leg de rosbief in een ovenschotel en plaats op de ovengrill, de tijd die je hebt berekend, en lepel er regelmatig het bakvocht over. Dek het vlees af met aluminiumfolie wanneer het te snel bruin wordt.
  • Haal de rosbief uit de oven, leg het vlees op een grote schotel, dek af met aluminiumfolie en laat 15 tot 20 minuten rusten.
  • Maak intussen de saus: lepel het overtollige vet van de braadjus en gooi het weg. Plaats de ovenschotel op een middelmatig vuur en doe de bloem erbij. Vermeng de jus met de bloem met behulp van een klopper of een lepel, voeg een beetje bouillon bij, roer opnieuw goed om en schraap alle bakresten van de ovenschotel los.
  • Voeg de rest van de bouillon eraan toe en de eventuele vleesjus van de schotel waarop het vlees rust. Kruid eventueel bij met peper en zout en laat 8 tot 10 minuten sudderen. Roer de saus regelmatig om tot wanneer je een mooie en heerlijk geurige saus hebt. Giet de saus door een puntzeef alvorens je ze serveert.
  • Werk de rosbief af met verse blaadjes waterkers en serveer met seizoensgroenten en de saus.

Tips en kooktijden

Voorbereiding: 10 minuten

Bereiding: 1 uur 30 minuten

Rood gebakken vlees (saignant) : 20 minuten per 450 g plus 20 minuten

Medium gebakken vlees (à point): 25 minuten per 450 g plus 25 minuten

Goed doorbakken vlees (bien cuit): 30 minuten per 450 g plus 30 minuten

AANTAL PERSONEN: 

6