Rosbief met peper en frisse lentesalade met rijst

INGREDIËNTEN

  • 1 tot 1,5 kg magere lendenbiefstuk of rosbief
  • 1 grote knoflookteen, gepeld en fijngehakt
  • 1 eetlepel gemengde peperbollen, geplet
  • Zout
  • 50 ml kwaliteitsvolle balsamicoazijn

Voor de lentesalade met rijst:

  • 150 g langkorrelige rijst
  • 300 g asperges, geschild en in stukjes van 2,5 cm gesneden
  • 3 lente-uitjes, fijngehakt
  • ½ komkommer, in blokjes gesneden

Voor de mosterd-honingdressing:

  • 3 koffielepels dijonmosterd
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 2 eetlepels koolzaad- of extra virgin olijfolie
  • ½ zakje fijngehakte verse dille van 15 g
  • Versgemalen zwarte peper en zout
  • Verse dille voor de afwerking

BEREIDING

  • Doe de knoflook, geplette peper, zout en balsamico in een grote, ondiepe schotel (geen metaal) en meng alles goed door elkaar.
  • Leg het rundvlees in de schotel, strijk het in met deze marinade, dek de schotel af en plaats één nacht in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180-190 °C.
  • Haal het vlees uit de marinade en leg het in een ovenschotel met antiaanbaklaag. Plaats deze schotel op een rooster in de oven al naargelang de gewenste gaartijd (zie ‘tips’). Overgiet het vlees regelmatig met het bakvocht. Dek de schotel af met aluminiumfolie wanneer het vlees te snel bruin wordt.
  • Haal de ovenschotel uit de oven en leg het vlees op een warm bord. Dek af met aluminiumfolie en laat 15 tot 20 minuten rusten.
  • Snijd de rosbief in plakjes en serveer met de lentesalade met rijst.

Lentesalade met rijst:

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat uitlekken, doe de rijst in een grote kom, roer erdoor met een vork, zet opzij en laat even afkoelen.
  • Kook intussen de asperges ongeveer 2 minuten in kokend water, laat ze uitlekken en giet er koud water over om af te koelen. Doe de stukjes asperge, ui en komkommerblokjes bij de rijst en roer voorzichtig om.
  • Voor de dressing: doe alle ingrediënten, behalve de dille, in een glazen bokaal met deksel, sluit af en schud goed door elkaar. Giet deze dressing over de salade, roer voorzichtig om, werk af met enkele plukjes verse dille en serveer deze salade bij de rosbief met peper.
I love Beef and Lamb

Tips en kooktijden

Voorbereiding: 5 minuten

Bereiding: 1 uur en 30 minuten

  • Voor rood gebakken rosbief: 20 minuten per 450 g + 20 minuten.
  • Voor medium gebakken rosbief: 25 minuten per 450 g + 25 minuten.
  • Voor goed doorbakken rosbief: 30 minuten per 450 g + 30 minuten.

AANTAL PERSONEN: 

6