Rosbief met rozemarijn en glazuur van balsamicoazijn en veenbessen

Aantal personen

6

  Ingrediënten

  • 1,3 kg rosbief
  • Versgemalen zwarte peper en zout

Voor de glazuurlaag van balsamicoazijn en veenbessen:

  • 2 grote takken fijngehakte rozemarijn
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 3 eetlepels veenbessen- of rode aalbessensaus

Voor de saus:

  • 25 g bloem
  • 600 ml warme runderbouillon

Norme Qualité Agneau - Kwaliteitslabel Lam - British - Recettes
  Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180-190 °C.
  • Leg de rosbief op een snijplank en maak meerdere inkervingen in het vlees. Kruid het vlees met peper en zout, rol het in de rozemarijn en stop de overige stukjes rozemarijn in de inkervingen.
  • Leg de rosbief in een grote ovenschotel met antiaanbaklaag en plaats in het midden van de oven op een rooster. Bak de rosbief al naargelang de gewenste baktijd en lepel er regelmatig de vleesjus over.
  • Doe de balsamicoazijn en de saus van veenbessen of rode aalbessen in een kommetje en roer om.
  • Tijdens de laatste 15 minuten van de baktijd, haal de rosbief uit de oven en bestrijk met het glazuur. Plaats de rosbief opnieuw in de oven tot wanneer hij klaar is.
  • Leg de rosbief op een schotel, dek af met aluminiumfolie en laat 5 tot 10 minuten rusten.
  • Maak intussen de saus: verwijder het overtollige vet uit de ovenschotel en laat ongeveer 2 eetlepels vleesjus over. Plaats de ovenschotel op een middelmatig vuur en doe de bloem erbij. Roer alles om met een kleine klopper of lepel, voeg er een beetje warme bouillon aan toe, roer opnieuw en zorg ervoor dat je alle bakresten losmaakt.
  • Doe de rest van de bouillon erbij en de resterende vleesjus. Breng de saus verder op smaak met peper en zout, indien nodig, en laat 8 tot 10 minuten indikken. Roer de saus regelmatig om en giet ze door een zeef, alvorens je ze serveert.

  Tips en kooktijden

Voorbereiding: 25 minuten

Bereiding: 1 uur 30 minuten

Baktijden:

  • Voor rosbief ‘saignant’: 20 minuten per 450 g plus 20 minuten
  • Voor rosbief ‘à point’: 25 minuten per 450 g plus 25 minuten
  • Voor rosbief ‘bien cuit’: 30 minuten per 450 g plus 30 minuten

  In uw glas

Geen aanbevolen wijnen


Meest populaire recepten