lamsragout met citroen, saffraan en vijgen

INGREDIËNTEN

  • 1 kg lamsschouder of lamsbout, in blokjes gesneden
  • 2 uien, gepeld en fijngehakt
  • 1 grote citroen, ontpit en in 8 partjes gesneden
  • 1 blik gepelde tomaten, in 4 gesneden
  • 1 bouillonblokje
  • 6 verse vijgen, in 2 gesneden
  • 1 flinke mespunt saffraan
  • Cayennepeper
  • Knoflook
  • Peper en zout
  • 2 el olie

Polentaballetjes met tijm

  • 200 g polenta
  • 200 g zelfrijzende bloem
  • 100 g boter in stukjes
  • Zout
  • 4 el verse tijm
  • 3 tot 4 el water

BEREIDING

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Doe de blokjes lamsvlees in een kom en breng ze op smaak met zout, peper, knoflook en cayennepeper.
  • Verwarm een pan met daarin de helft van de olie en bak er de stukjes lamsvlees enkele minuten in aan.
  • Doe het lamsvlees in een ovenschotel waar een deksel op kan.
  • Doe de resterende olie in een steelpan en stoof de uien er 3 tot 4 minuten in aan tot ze zacht zijn.
  • Doe ook de uien in de ovenschotel, net zoals de saffraan. Voeg er vervolgens alle andere ingrediënten bij (niet die voor de polentaballetjes!).
  • Plaats gedurende 1,5 uur tot 2 uur in de oven, afgedekt.
  • Bereiding van de balletjes :
    Doe de polenta, bloem, boter en zout in een kom, kneed door elkaar en voeg de tijm erbij. Voeg er een beetje water bij en maak er 12 balletjes van dezelfde grootte van.
  • Doe de polentaballetjes 20 minuten voor het einde van de baktijd bij het vlees en haal het deksel eraf.

Tips en kooktijden

Voorbereiding: 25 minuten
Baktijd: 2 uur
Serveer met seizoensgroenten.

AANTAL PERSONEN: