Steak friet met pikante saus

INGREDIËNTEN

Ingrediënten:

  • 2 entrecotes, filet, ribeye of rumpsteak
  • 2 koffielepels olijfolie
  • Begeleiding: frieten en seizoenssalade

Voor de pikante saus:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 knoflookteentjes, gepeld en fijngehakt
  • 100 ml marsala of cream sherry
  • 100 ml rode wijn
  • 100 ml runderbouillon of heet water
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 mespunt gedroogde chilipeper
  • 2 eetlepels fijngehakte verse platte peterselie of bieslook

BEREIDING

  1. Verwarm olijfolie in een pan en stoof er de knoflook in aan tot wanneer die zacht is maar niet bruin.
  2. Voeg de marsala of zoete sherry en de rode wijn eraan toe, breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 10 tot 15 minuten sudderen tot wanneer de saus dikker wordt.
  3. Voeg de bouillon of het warm water erbij, de tomatenpuree en de gedroogde chilipeper. Kruid met peper en zout, indien nodig. Doe daar de peterselie of bieslook bij, zet het vuur hoger en laat de saus 2 tot 3 minuten inkoken tot wanneer ze dikker wordt.
  4. Verwarm intussen olie in een pan met antiaanbaklaag, leg het vlees erin en bak het naar wens.
  5. Serveer het vlees met de saus, frieten en een salade.
I love Beef and Lamb

Tips en kooktijden

Wanneer je een grillpan gebruikt, verwarm die dan zonder olie en strijk het vlees net vóór het bakken in met wat olijfolie.

Voor een romige saus:

  1. Doe een klontje boter in de pan en stoof er 2 fijngehakte knoflookteentjes en 50 gram champignons in aan tot wanneer die zacht zijn maar niet bruin.
  2. Doe daar 2 eetlepels worcestersaus en brandy bij, 6 eetlepels warme runderbouillon en breng aan de kook.
  3. Zet het vuur lager en voeg er 1 koffielepel zwarte en groene peperbollen aan toe, 1 koffielepel dijonmosterd of graanmosterd en 150 ml verse room.
  4. Kruid met peper en zout, laat 2 tot 3 minuten sudderen tot de saus heerlijk begint te ruiken en serveer bij de steaks.

Voorbereiding: 10 minuten

Bereiding: 12 minuten

Baktijden voor een steak van 2 cm dik :

  • Voor ‘saignant’: 2½ minuten aan elke kant.
  • Voor ‘à point’: 4 minuten aan elke kant.
  • Voor ‘bien cuit’: 6 minuten aan elke kant.

AANTAL PERSONEN: 

2