Steak met champignonsaus en bloemkoolpuree

INGREDIËNTEN

  • 2 magere rundfilets
  • 1 eetlepel koolzaad- of olijfolie
  • Begeleiding: seizoensgroenten

Voor de bloemkoolpuree :

  • 1 kleine bloemkool, in roosjes gesneden
  • 1 blokje groentebouillon
  • 25 g gesmolten knoflookboter

Voor de champignonsaus:

  • 25 g knoflookboter
  • 225 g Parijse champignons, in schijfjes gesneden
  • 100 ml cream sherry of runderbouillon
  • 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie (eventueel)

BEREIDING

  1. Voor de bloemkoolpuree : kook de bloemkool in een grote kookpot met het verkruimeld bouillonblokje gedurende 15 minuten of tot wanneer de bloemkool gaar is.
  2. Doe de gekookte bloemkool in een blender, voeg de gesmolten knoflookboter eraan toe en mix 1 tot 2 minuten tot een gladde puree. Breng op smaak met peper en zout, indien nodig.
  3. Voor de champignonsaus: smelt de rest van de boter in een pan met antiaanbaklaag en stoof de champignons er 2 tot 3 minuten zachtjes in aan, terwijl je ondertussen af en toe roert. Voeg de sherry eraan toe en verwarm opnieuw 3 tot 4 minuten tot wanneer de saus licht ingekookt is en stroperig wordt.
  4. Plaats een pan met antiaanbaklaag op een middelmatig vuur.
  5. Leg de steaks op een snijplank, kruid ze met peper en zout en strijk ze aan beide kanten in met olie.
  6. Bak de steaks naar wens, leg ze op een voorverwarmd bord en laat enkele minuten rusten.
  7. Verwarm de puree opnieuw, indien nodig, leg de steaks erop, werk af met de champignonsaus, strooi er wat fijngehakte peterselie over en serveer met seizoensgroenten.
I love Beef and Lamb

Tips en kooktijden

Wanneer je van rundvlees houdt dat iets meer uitgesproken is van smaak, kun je bijvoorbeeld entrecote of rumpsteak nemen.

Voorbereiding: 20 minuten

Bereiding: 10 minuten

Baktijden voor een steak van 2 cm dik :

  • Voor ‘saignant’: 2½ minuten aan elke kant.
  • Voor ‘à point’: 4 minuten aan elke kant.
  • Voor ‘bien cuit’: 6 minuten aan elke kant.

AANTAL PERSONEN: 

2