Steak met saus van sjalot en champignons

Aantal personen

2

  Ingrediënten

  • 2 magere rundfilets of rumpsteak
  • 2 eetlepels olijfolie

Voor de saus van sjalot en champignons:

  • 25 g ongezouten boter
  • 1 grote sjalot of kleine ui, in ringen gesneden
  • 75 g champignons, in plakjes
  • 1 knoflookteentje, fijngehakt
  • 100 ml witte wijn
  • 200 ml warme runder- of kippenbouillon
  • 1 eetlepel fijngehakte verse dragon of platte peterselie

Voor de aardappelen met kaas:

  • 225 g nieuwe aardappelen
  • 1 takje verse tijm
  • 2 eetlepels olijf- of koolzaadolie
  • 25 g geraspte harde kaas (cheddar bijvoorbeeld)

Norme Qualité Agneau - Kwaliteitslabel Lam - British - Recettes
  Bereiding

  • Snijd de aardappelen in twee en stoom ze 10 tot 15 minuten met een takje verse tijm.
  • Maak intussen de saus van sjalot en champignons : smelt de helft van de boter in een pan met antiaanbaklaag en stoof er de sjalot of ui 2 tot 3 minuten in aan.
  • Voeg de champignons en de knoflook toe en stoof nog 1 minuut extra.
  • Doe de witte wijn erbij en laat 2 tot 3 minuten sudderen.
  • Voeg de bouillon eraan toe en laat 10 tot 12 minuten sudderen, of tot wanneer het vocht voor de helft is ingekookt.
  • Klop de rest van de boter erdoor tot wanneer de saus romig wordt, voeg de verse dragon toe, breng op smaak met peper en zout en houd warm.
  • Verwarm intussen olie in een pan met antiaanbaklaag, kruid de steaks en bak ze naar wens. Leg ze op voorverwarmde borden en dek af met aluminiumfolie zodat ze warm blijven.
  • Maak de pan schoon, doe er olie in en zet op het vuur. Voeg de aardappelen toe en bak ze 3 tot 4 minuten. Strooi er de geraspte kaas over en serveer met de steaks en de saus.

  Tips en kooktijden

Voorbereiding: 20 minuten

Bereiding: 15 minuten

Baktijden voor een steak van 2 cm dik :

  • Voor ‘saignant’: 2½ minuten aan elke kant.
  • Voor ‘à point’: 4 minuten aan elke kant.
  • Voor ‘bien cuit’: 6 minuten aan elke kant.

  In uw glas

Geen aanbevolen wijnen


Meest populaire recepten