Stoverij van ossenstaart met gratin van knolselderij en aardappelen
INGREDIËNTEN
1,3 kg ossenstaart in stukken
2 eetlepels bloem gemixt met 2 koffielepels Jamaican jerk-kruiden.
Versgemalen peper en zout
3 eetlepels zonnebloemolie
1 grote ui in ringen gesneden
600 ml donkerbruin bier of stout
300 ml warme runderbouillon
25 g fondantchocolade (minstens 70% cacao)
2 laurierbladen
1 kruidentuil
1 kleine butternut of gewone pompoen (ongeveer 450 g) in grove blokjes gesneden
100 g jonge spinazie
Voor de gratin van knolselderij en aardappelen:
450 g knolselderij in schijfjes en 5 minuten voorgekookt
450 g aardappelen in schijfjes en 5 minuten voorgekookt
1 fijngehakte grote knoflookteen
600 ml warme ‘double cream’ (kan vervangen worden door 2 delen slagroom en 1 deel mascarpone)
25 g geraspte kaas
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Doe de bloem en de kruiden in een grote plastic zak voor levensmiddelen, doe de stukken ossenstaart erbij en zorg ervoor dat de bloem met de kruiden goed rondom het vlees zitten.
Verwarm intussen olie in een grote pan, haal de stukken ossenstaart uit de plastic zak en ze 4 tot 5 minuten in de pan aan tot wanneer ze bruin zien. Doe het vlees vervolgens in een grote stoofpot die in de oven kan.
In dezelfde pan van het vlees, stoof de ui er 2 tot 3 minuten in aan en doe deze vervolgens in de stoofpot. Doe alle andere ingrediënten in de stoofpot, behalve de pompoen en de spinazie.
Breng aan de kook, plaats een deksel op de stoofpot en plaats 3 uur tot 3 uur 30 in de oven.
Voor de gratin: vet een grote ovenschotel in met wat boter of olie. Start met een laag knolselderij en leg daarop een laag aardappelschijfjes, samen met de knoflook. Herhaal dit tot wanneer alle knolselderij en aardappelschijfjes op zijn. Giet er de room over, werk af met de geraspte kaas en plaats 40 tot 45 minuten in de oven.
Doe ongeveer 40 minuten voor het einde van de gaartijd de pompoen in de stoofpot en plaats opnieuw in de oven. Doe er helemaal op het einde de spinazie bij.
Serveer deze stoverij van ossenstaart met de gratin.