Traag gegaarde lamsschouder met couscous van bloemkool

INGREDIËNTEN

  • 900 g magere halve lamsschouder 
  • 3 eetlepels kant-en-klare harissa (te koop in de supermarkt) 
  • Geraspte zeste van 1 citroen 
  • 1 blik van 225 g tomaat in stukjes 
  • 150 ml lams- of groentebouillon 

Voor de couscous van bloemkool:

  • 1 grote bloemkool, zonder de buitenste bladeren en in stukken of roosjes gesneden 
  • 4 eetlepels koolzaad- of olijfolie 
  • 1 grote rode ui, fijngehakt 
  • 2 eetlepels vers citroensap 
  • 1 grote bos fijngehakte verse peterselie 
  • 1 grote bos fijngehakte verse munt 
  • Granaatappelzaden voor de afwerking (facultatief) 

BEREIDING

  • Verwarm de oven voor op 150-170°C (130-150°C heteluchtoven).
  • Leg de lamsschouder in een braadslee met antiaanbaklaag en maak aan beide kanten meerdere inkervingen in het vlees. Kruid met peper en zout en wrijf het lamsvlees aan beide kanten in met de harissa en de citroenzeste.
  • Verdeel de tomatenstukjes rondom het vlees, giet de bouillon erbij, dek de braadslee af met bakpapier en vervolgens met aluminiumfolie. Plaats 3 uur in de oven en draai de lamsschouder halverwege de bereidingstijd om.
  • Voor de couscous van bloemkool: doe de stukjes bloemkool in een keukenrobot en mix tot wanneer de mengeling eruitziet zoals couscous. Je kunt ook een metalen rasp gebruiken.
  • Verwarm de olie in een grote pan met antiaanbaklaag op een middelmatig vuur. Voeg de ui eraan toe en stoof 2 tot 3 minuten aan. Doe de bloemkool erbij en bak 6 tot 8 minuten tot wanneer de mengeling lichtjes bruin ziet.
  • Haal de pan van het vuur en doe het citroensap erbij, breng verder op smaak en voeg de verse kruiden eraan toe.
  • Leg de lamsschouder op een snijplank, houd het lamsvlees stevig vast met een vork en ‘trek’ intussen met een andere vork het vlees los van het bot en rafel het uiteen.
  • Werk het lamsvlees af met granaatappelzaden (eventueel) en serveer met de couscous van bloemkool en een groene salade.

Tips en kooktijden

Voorbereiding : 25 minuten

Bereiding: 3 uur

AANTAL PERSONEN: 

6