Winters rundergebraad

INGREDIËNTEN

  • 1,3 kg rundergebraad
  • zout
  • ½ koffielepel gemalen cayennepeper
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 50 g magere spekblokjes (of blokjes pancetta)
  • 2 fijngehakte knoflooktenen
  • 2 fijngehakte uien
  • 2 grote wortelen, geschild en in grove stukken gesneden
  • 1 kleine knolselderij, geschild en in blokjes gesneden; of 2 grote selderijstengels in stukjes gesneden
  • 300 ml warme runderbouillon
  • 1 blik van 400 g tomatenblokjes
  • 2 laurierbladeren
  • 2 eetlepels fijngehakte verse bladpeterselie

BEREIDING

  • Leg het gebraad op een snijplank en maak meerdere inkervingen in het vlees, maar zorg ervoor dat je het slagerstouw niet doorsnijdt. Kruid aan beide kanten met zout en cayennepeper.
  • Verwarm olie in een grote pan met antiaanbaklaag en bak er de spekblokjes of pancetta in aan, samen met het gebraad. Doe het gebraad en de spekblokjes in een grote stoofpot die in de oven kan.
  • Verwarm intussen de oven voor op 170 °C.
  • In dezelfde pan van de spekblokjes, doe er de knoflook, ui, wortelen en knolselderij of selderij in. Stoof deze groentemix 3 tot 4 minuten aan op een middelhoog vuur en doe dit vervolgens bij de stoofpot.
  • Voeg de bouillon eraan toe, de tomatenblokjes en laurierbladeren. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat de stoofpot 2½ tot 3 uur pruttelen op het vuur of in de oven.
  • Werk af met de verse peterselie en serveer er een gratin van bloemkool bij.

Tips en kooktijden

Voorbereiding: 20 minuten

Bereiding: 2 uur en 30 minuten

AANTAL PERSONEN: 

6