2 grote wortelen, geschild en in grove stukken gesneden
1 kleine knolselderij, geschild en in blokjes gesneden; of 2 grote selderijstengels in stukjes gesneden
300 ml warme runderbouillon
1 blik van 400 g tomatenblokjes
2 laurierbladeren
2 eetlepels fijngehakte verse bladpeterselie
BEREIDING
Leg het gebraad op een snijplank en maak meerdere inkervingen in het vlees, maar zorg ervoor dat je het slagerstouw niet doorsnijdt. Kruid aan beide kanten met zout en cayennepeper.
Verwarm olie in een grote pan met antiaanbaklaag en bak er de spekblokjes of pancetta in aan, samen met het gebraad. Doe het gebraad en de spekblokjes in een grote stoofpot die in de oven kan.
Verwarm intussen de oven voor op 170 °C.
In dezelfde pan van de spekblokjes, doe er de knoflook, ui, wortelen en knolselderij of selderij in. Stoof deze groentemix 3 tot 4 minuten aan op een middelhoog vuur en doe dit vervolgens bij de stoofpot.
Voeg de bouillon eraan toe, de tomatenblokjes en laurierbladeren. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat de stoofpot 2½ tot 3 uur pruttelen op het vuur of in de oven.
Werk af met de verse peterselie en serveer er een gratin van bloemkool bij.