Rood vlees, een voedingsmiddel met een hoge voedingswaarde

Ook al heeft rood vlees soms een slecht imago, toch is het zeer rijk aan essentiële voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor het goed functioneren van ons lichaam. Vlees is een belangrijke bron van natuurlijke eiwitten, maar is ook rijk aan B-vitamines (B1, B3, B6, en vooral B12) en mineralen zoals zink en ijzer.

Vlees heeft dus absoluut zijn plaats in een gezonde en gevarieerde voeding. Dit is wat 100 gram mager rundvlees gemiddeld oplevert ten opzichte van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van inname (bron: nubel.com).

Eiwitten: 44% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

100 gram rundvlees bevat ongeveer 20 gram eiwitten die gemakkelijk door ons lichaam worden opgenomen. Vlees bevat essentiële aminozuren die noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling en het onderhoud van ons lichaamsweefsel.

Vitamine B12: 78% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Vitamine B12 komt van nature alleen voor in levensmiddelen van dierlijke oorsprong. Het draagt bij aan de goede werking van ons zenuwstelsel, immuunsysteem en de vorming van rode bloedcellen.

IJzer: 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

IJzer draagt bij aan een goed energiemetabolisme en aan het transport van zuurstof in het bloed. Een ijzertekort kan leiden tot ernstige vermoeidheid.

Zink: 41% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Zink draagt bij aan de goede werking van ons immuunsysteem en aan het onderhoud van onze huid, nagels en haar.