Lam & rund

Brits Kwaliteitslabel

authenticiteit, traceerbaarheid en kwaliteitscontrole

Er zijn maar weinig landbouwtradities die zo sterk verankerd zitten in de geschiedenis, dan de productie van lamsvlees en rundvlees. Het beste vlees van Groot-Brittannië, van dieren die in een uitzonderlijke omgeving zijn grootgebracht, bezit vandaag het Brits Kwaliteitslabel, een keurmerk dat de authenticiteit en traceerbaarheid van het vlees garandeert, net zoals het volledige productieproces van het vlees.

Norme Qualité Agneau - Kwaliteitslabel Lam - British
Norme Qualité Boeuf - Kwaliteitslabel Rund - British

Lam en rund
Brits Kwaliteitslabel

Des normes de qualité, au service de l'excellence

Kwaliteitsnormen voor excellentie

Des normes de qualité, au service de l'excellence - Chef

Vlees met Brits Kwaliteitslabel wordt zowel door keukenchefs als door hun klanten heel erg geapprecieerd, of het nu lam of rund is, en is voortaan een vaste waarde op de kaart van vele toprestaurants.

Maar naast de bijzondere smaak van het vlees, wordt er bij het kweken van de lammeren en runderen met Brits Kwaliteitslabel ook veel aandacht besteed aan de bescherming van het milieu en duurzame ontwikkeling. De producenten van lamsvlees en rundvlees met Brits Kwaliteitslabel volgen in die zin dan ook een expliciete landbouwpolitiek, geheel vrijwillig.

Zo worden er serieuze inspanningen gedaan om het broeikaseffect terug te dringen, net zoals er nauwlettend wordt toegekeken op een gezonde vegetatie door de weilanden en heidelandschappen nauwkeurig te onderhouden. Bovendien wordt er door deze enorme weilanden ook koolstof opgeslagen.

Norme Qualité Agneau - Kwaliteitslabel Lam - British

Daarnaast wordt het gebruik van meststoffen verlaagd, worden de dierlijke uitwerpselen en al het ander dierlijk afval gerecycled, wordt de waterbevoorrading geoptimaliseerd en ook het water zelf uiterst streng gecontroleerd.

Kers op de taart, en een logisch gevolg van deze doorgedreven visie, is dat de natuurlijke landschappen van deze landbouwgebieden er niet alleen prachtig uitzien maar ook kerngezond zijn.

Stuk voor stuk zaken die voor heerlijk lamsvlees en rundvlees zorgen met een onvergelijkbare kwaliteit, hetzij thuis of op restaurant, vlees met Brits Kwaliteitslabel dat op duizend verschillende manieren kan klaargemaakt worden, traditioneel of inventief, maar altijd smakelijk én met het oog op een beter milieu!

Norme Qualité Agneau - Kwaliteitslabel Lam - British

De heerlijke charme van lamsvlees met Brits Kwaliteitslabel…

Het hele jaar door verkrijgbaar, mals en overheerlijk door de meest natuurlijke methodes: een kleine schets van een groot en uitzonderlijk stukje vlees.

Sommige consumenten houden het enkel bij de familiale en traditionele lamsbout, maar lamsvlees met Brits Kwaliteitslabel kent oneindig veel mogelijkheden, de ene bereiding nog smakelijker dan de andere. En dat het hele jaar door! Hoewel lamsvlees op z’n best is van juni tot januari, toont lamsvlees met Brits Kwaliteitslabel aan dat we er twaalf maanden lang culinair mee aan de slag kunnen. Met diverse stukken van het lam kunnen we tal van gerechten bereiden, toegankelijk of net iets ingewikkelder, maar steeds onwaarschijnlijk lekker!

Allerlei creaties op basis van lam dat in uitzonderlijke omstandigheden wordt grootgebracht en het ontdekken waard zijn.

De must van een opvoeding in de openlucht …

De opmerkelijke smaak van lamsvlees met Brits Kwaliteitslabel is grotendeels te danken aan de manier van opvoeden dat voor het overgrote deel in de openlucht plaatsvindt. De lammeren met Brits Kwaliteitslabel worden geboren en opgevoed in de openlucht, en leven in de meest natuurlijke omstandigheden. Het grondgebied waarop ze worden grootgebracht zijn heuvelachtige terreinen die ongeschikt zijn voor de productie van granen. Deze gebieden bezitten een oceanisch klimaat met veel regen, wat voor uitgestrekte en groene weilanden zorgt. Bovendien kunnen de producenten van dit lamsvlees prat gaan op meer dan twee eeuwen ervaring, wat aan de basis ligt van een unieke knowhow.

De Britse lammeren van deze campagne worden grootgebracht in een voor hen geschikte omgeving, onder meer dankzij een gematigd en vochtig klimaat dat voor malse en groene weilanden zorgt en dus perfect is voor herkauwers, zowel op vlakke als meer heuvelachtige terreinen.

Deze condities zorgen ervoor dat de dieren mals gras en verse kruiden eten, waardoor het vlees onvergelijkbaar is van smaak, maar bovendien ook interessante en nuttige voedingswaarden bezit. Diverse studies wezen uit dat dieren gevoed met vers gras 75% meer omega-3 produceren dan andere, maar ook 300% meer vitamine E en 400% meer vitamine A! Heerlijk lamsvlees dus dat goed is voor de gezondheid en bovendien een antioxidante werking bezit.

Norme Qualité Agneau - Kwaliteitslabel Lam - British - Recettes
Meer recepten
Norme Qualité Agneau - Kwaliteitslabel Lam - British - Recettes
Meer recepten
Norme Qualité Agneau - Kwaliteitslabel Lam - British - Recettes
Meer recepten
Norme Qualité Agneau - Kwaliteitslabel Lam - British - Recettes
Meer recepten

Dierenwelzijn

Liefde voor dieren zit zowat in de genen van deze Britse kwekers, onnodig te zeggen dat de kwekers van deze lammeren uitermate begaan zijn met het welzijn en de gezondheid van hun dieren. De boerderijen en landerijen waar deze dieren opgevoed worden, zijn onderworpen aan extreem strenge maatregelen en professionele kweekmethodes die het « Red Tractor » programma volgen, een schema dat de manier van grootbrengen streng controleert, maar ook de voeding van de dieren en het eventuele gebruik van veterinaire producten zeer regelmatig checkt.

Het eindresultaat is lamsvlees van topkwaliteit, gelabeld met het « Quality Standard Mark » en waardoor we er in alle vertrouwen voor kunnen kiezen.

Norme Qualité Agneau - Kwaliteitslabel Lam - British

Beschikbaarheid

Buiten de gastronomische kwaliteiten, die overduidelijk zijn, is een van de grootste troeven van lamsvlees met Brits Kwaliteitslabel dat het 365 dagen per jaar verkrijgbaar is.

Dankzij de vele en uitgestrekte weilanden in het Verenigd Koninkrijk kunnen er quasi het hele jaar door lammeren geboren worden, ook al is dit uitzonderlijke vlees tussen april-mei en december-januari nóg smakelijker en toegankelijker. In de praktijk komt het erop neer dat de lammetjes in de winter of in het voorjaar geboren worden, bij het moederschaap drinken en volop kunnen grazen. De schapen zelf worden tijdens de winter bijgevoederd met gedroogd gras (hooi, baalvoer enz.) of andere winterse gewassen zoals rapen of kolen

Groot aantal versnijdingen

Maar naast zijn vele smakelijke eigenschappen en hoge voedingswaarde, bezit lamsvlees met Brits Kwaliteitslabel nog een troef: het aanbod van een groot aantal versnijdingen, gekoppeld aan de korte afstand waardoor het vlees in ons land razendsnel kan geleverd worden, vaak binnen de 48 uur nadat de lammeren geslacht zijn. Minder gekende stukken zoals lamsschouder, lamsnek of lage lamsribbetjes zijn zeker niet minder smakelijk, integendeel, maar wel een stuk toegankelijker.

Kwaliteit boven alles

Dit natuurlijk geproduceerd lamsvlees staat garant voor versnijdingen die probleemloos kunnen bewaard worden en fantastisch zijn om te bereiden. Tijdens het groeiproces worden de dieren met het grootste respect behandeld, waardoor ze vlees bezitten met een ideale pH-waarde voor een optimale bewaring. De kwaliteit van de voeding, dat hoofdzakelijk uit natuurlijk gras bestaat, garandeert lamsvlees met een unieke smaak en kwaliteit. De zorg die nadien besteed wordt aan de versnijding en de verpakking, zorgen op het einde voor uitzonderlijk lamsvlees van topkwaliteit.

Norme Qualité Agneau - Kwaliteitslabel Lam - British

Lamsvlees, perfect voor verdelers …

De nabijheid van de productieregio’s betekent niet alleen dat de ecologische voetafdruk vrij klein is, het staat ook garant voor supervers lamsvlees dat razendsnel kan geleverd worden. Bovendien zorgt de regelmaat van de bevoorradingen, eveneens gelinkt aan de nabijheid van de productiezones, voor trouwe klanten die op elke levering blindelings kunnen vertrouwen.

Norme Qualité Agneau - Kwaliteitslabel Lam - British

… en restauranthouders!

De constante kwaliteit, gelinkt aan de knowhow van vaklui gedurende het hele proces, zorgt voor smakelijk lamsvlees op elk moment. De homogeniteit van de karkassen zorgt op zijn beurt voor aangepaste en minutieus versneden porties, wat de ‘food cost’ binnen de perken houdt en aan de vraag van de klant voldoet.

En door de regelmaat van de bevoorradingen, gekoppeld aan de nabijgelegen productieregio’s, wordt ervoor gezorgd dat er aan elke bestelling kan voldaan worden.

Tot slot zijn er ook de diverse beschikbare versnijdingen, wat garant staat voor oneindig veel culinaire mogelijkheden.

Norme Qualité Boeuf - Kwaliteitslabel Rund - British

De kwaliteit en smaak van rundvlees met Brits Kwaliteitslabel

Het kweken van runderen is een eeuwenoude traditie, wat vandaag voor heerlijk rundvlees met Brits Kwaliteitslabel zorgt en terechtkomt in de beste restaurants.

Rundvlees met Brits Kwaliteitslabel komt van rundvee die met het meeste respect worden grootgebracht en perfect aangepast zijn aan hun omgeving. Net zoals de lammeren, worden ook de runderen geboren en opgevoed in de openlucht en brengen ze hun verdere leven door in de meest natuurlijke omstandigheden. De gebieden waarop ze grazen zijn uitgestrekte groene weilanden met mals gras, geholpen door het oceanisch klimaat met veel regen dat eigen is aan Groot-Brittannië.

Norme Qualité Boeuf - Kwaliteitslabel Rund - British - Recettes
Meer recepten
Norme Qualité Boeuf - Kwaliteitslabel Rund - British - Recettes
Meer recepten
Norme Qualité Boeuf - Kwaliteitslabel Rund - British - Recettes
Meer recepten

Een onvergelijkbare knowhow

In Groot-Brittannië zijn de meeste gebieden bestemd voor het kweken van rundvee, heuvelachtige terreinen die ongeschikt zijn voor de productie van granen. Doordat de lokale landbouwers in deze a priori weinig interessante gebieden niet veel anders konden doen dan rundvee kweken, genieten we vandaag wel van meer dan twee eeuwen ervaring op dat vlak! En uiteraard zorgt dat voor een onvergelijkbare knowhow.

De keuze van rundveerassen

Om perfect aan de criteria te voldoen dat het Brits Kwaliteitslabel voorschrijft, wordt er voor runderen gekozen die tegelijk rustiek zijn, tam, vroegrijp en niet te zwaar. Vandaag zijn vleesrunderen kruisingen tussen rundveerassen die voor mals, rood en smakelijk vlees zorgen.

De huidige rundveerassen of kruisingen daarvan waar vandaag vooral mee gewerkt wordt zijn: Limousin, Aberdeen Angus, Charolais, Simmental, Hereford, Blanc Bleu Belge (Belgisch witblauw), Blonde d’Aquitaine, South Devon, Welsh Black en Shorthorn.

Norme Qualité Boeuf - Kwaliteitslabel Rund - British

Veeleisend kwaliteitshandvest

De condities voor het kweken van runderen zijn verbonden aan een zeer streng en veeleisend kwaliteitshandvest. Uitermate belangrijk daarin zijn de verzorging van de dieren, de voeding, het dierenwelzijn, de traceerbaarheid en het milieu.

Norme Qualité Boeuf - Kwaliteitslabel Rund - British

Bijzondere aandacht na de slacht

Even streng als de omstandigheden waarin de runderen met Brits Kwaliteitslabel gekweekt worden, moet het rundvlees ook na de slacht aan een streng kwaliteitshandvest voldoen op gebied van de karkassen en het vlees. Zo wordt er uiterst nauw toegekeken op de koeling van de karkassen en de manier waarop ze ophangen. Door de karkassen op te hangen aan het bot van de heup en niet aan de pees, is de positie van het karkas optimaal voor het bestervingsproces, wat nadien in uitzonderlijk mals en sappig vlees resulteert. Uiteraard is de duur van de rijping ook belangrijk, net zoals de uiteindelijke versnijdingen vooraleer het vlees verpakt wordt.

Gastronomisch rundvlees

Door de omstandigheden waarin de runderen worden grootgebracht en de zorg die eraan besteed wordt na de slacht, is rundvlees met Brits Kwaliteitslabel perfect voor de hedendaagse gastronomie en de vele eisen die daarmee gepaard gaan. Tegelijk mooi rood, mals en sappig, wordt dit rundvlees in perfecte porties voor de restaurantsector aangeboden, dankzij de op maat versneden, lichte en homogene karkassen.

Bovendien zorgt het constante en regelmatige aanbod ervoor dat zowel de restauranthouder als de klant altijd verzekerd is van een goed gerijpt en perfect versneden stuk rundvlees.

Gastronomisch rundvlees dus, perfect voor de restaurantsector …