Gerookte steaks met thee

INGREDIËNTEN

  • 4 dungesneden picanhasteaks, rumpsteaks of entrecotes van 175 g

Voor de marinade :

  • 4 eetlepels Japanse mirin (rijstwijn) of droge sherry
  • 1 eetlepels sesamolie
  • 1 koffielepel Japans 7-kruidenpoeder (of shichimi togarashi) of Chinees 5-kruidenpoeder.

Voor de met thee gerookte steaks:

  • 6 eetlepels Lapsang Souchong theeblaadjes
  • 5 eetlepels ongekookte droge rijst
  • 3 eetlepels donkerbruine suiker
  • 1 eetlepel zonnebloemolie

BEREIDING

  • Maak met een scherp mes inkervingen in de steaks en doe ze in een plastic zak voor levensmiddelen.
  • Voeg de mirin of sherry eraan toe, de sojasaus, sesamolie en de 7-kruidenpoeder. Sluit de zak en laat de steaks minstens 2 uur of de hele nacht marineren in de koelkast.
  • Verwarm de zonnebloemolie in een pan met antiaanbaklaag en bak de steaks er heel even in aan. Leg ze op een bord en houd opzij.
  • Bekleed een wok of grote kookpot (met deksel) met drie lagen aluminiumfolie. Vermeng de theeblaadjes met de rijst en de suiker. Strijk deze mix uit over de bovenste laag aluminiumfolie.
  • Leg de steaks in een bamboe stoommand, plaats deze in de wok of kookpot en sluit hermetisch af met een deksel of twee lagen aluminiumfolie. Verwarm de wok tot die gloeiend heet is, verminder het vuur tot medium, dek af en laat 10 tot 12 minuten garen voor rood gebakken vlees of 15 tot 20 minuten voor medium gebakken.

Tips en kooktijden

Voorbereiding: 15 minuten

Bereidingstijd: 20 minuten

Rood gebakken vlees : 10-12 minuten, medium gebakken : 15-20 minuten

AANTAL PERSONEN: 

4