Szechuan steak met salsa van geroosterde pompoen en spruitjes

INGREDIËNTEN

  • 2 rundersteaks
  • 2 koffielepels geplette bolletjes szechuanpeper of Chinees vijfkruidenpoeder
  • 2 koffielepels koolzaadolie

Voor de geroosterde pompoen:

  • 1 kleine butternut, geschild, ontpit en in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel koolzaadolie
  • ½ koffielepel kaneelpoeder

Voor de salsa van spruitjes:

  • 1 kleine rode ui, gepeld en fijngesneden
  • 1 rode chilipeper, zonder de zaadjes en fijngehakt
  • 1 knoflookteen, gepeld en fijngehakt
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 eetlepel koolzaadolie
  • 2 koffielepels vloeibare honing of ahornsiroop
  • 200 g spruitjes, zonder de voetjes en fijngesneden
  • 1 eetlepel fijngehakte verse bladpeterselie

BEREIDING

  • Haal de steaks minstens 20 minuten op voorhand uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te brengen.
  • Voor de pompoen: verwarm de oven voor op 220°C (200°C heteluchtoven). Doe de blokjes butternut in een ovenschotel met antiaanbaklaag, samen met de kaneel en 2 eetlepels olie. Plaats 15 minuten in de oven en schep regelmatig om.
  • Laat licht afkoelen en doe de butternut bij de ingrediënten van de salsa.
  • Voor de salsa: vermeng alle ingrediënten in een kommetje met 1 eetlepel koolzaadolie. Roer voorzichtig om en houd opzij.
  • Verwarm intussen een pan met antiaanbaklaag. Leg de steaks op een groot bord of snijplank, strijk ze in met de rest van de olie, kruid met peper en zout, verdeel er aan beide kanten de geplette szechuanpeper over en bak ze naar wens.
  • Leg het vlees op een warme schotel, dek af en laat 5 tot 10 minuten rusten.
  • Snij de steaks in plakjes en serveer met de salsa.

Tips en kooktijden

Voorbereiding: 30 minuten

Bereiding: 10 minuten

Voor een steak van 2 cm dik:

  • Voor rood gebakken: 2½ minuten aan elke kant
  • Voor medium gebakken: 4 minuten aan elke kant
  • Voor goed doorbakken: 6 minuten aan elke kant

AANTAL PERSONEN: 

2