Traditionele Bœuf Bourguignon

INGREDIËNTEN

  • 675 g mager schouderstuk of ontbeende runderschenkel, in blokjes van 5 cm gesneden
  • 3 eetlepels koolzaad- of olijfolie
  • 1 middelgrote ui, gepeld en in stukken gesneden
  • 200 g babywortelen, zonder het loof
  • 2 knoflooktenen, gepeld en fijngehakt of geplet
  • 750 ml rode wijn
  • 1 kruidentuil
  • 2 eetlepels bloem
  • 200 g spekreepjes of blokjes pancetta
  • 300 g sjalotten of kleine uien, gepeld maar in hun geheel gelaten
  • 100 g Parijse champignons, in twee gesneden
  • 2 koffielepels suiker
  • Afwerking: 2 eetlepels versgehakte bladpeterselie
  • Begeleiding: nieuwe aardappelen of aardappelpuree en seizoensgroenten

BEREIDING

  • Verwarm de helft van de olie in een stoofpot met deksel die in de oven kan en bak er de stukjes rundvlees 4 tot 5 minuten in aan tot wanneer ze mooi bruin zien. Haal ze uit de stoofpot en houd opzij. Stoof er vervolgens de uien, wortelen en knoflook 3 tot 4 minuten in aan.
  • Breng aan de kook, zet het vuur lager, dek de stoofpot af en laat 2 minuten sudderen. Doe het vlees er opnieuw bij, vermeng met de uien, doe de bloem erbij en roer voorzichtig om.
  • Doe de wijn erbij en het kruidentuilje. Breng op smaak met peper en zout en plaats de stoofpot in een voorverwarmde oven op 150 °C (130 °C heteluchtoven) of op een zacht vuur gedurende 2 tot 2½ uur.
  • Verwarm 45 minuten voor het einde de resterende olie in een grote pan met antiaanbaklaag en bak er de spekreepjes en sjalotten (of kleine uien) 4 tot 5 minuten in aan tot wanneer ze zacht zijn en licht goudbruin zien.
  • Doe dit in de stoofpot, samen met de champignons, roer voorzichtig om, kruid met peper en zout, dek de stoofpot af en laat verder garen.
  • Eens klaar, haal het kruidentuiltje eruit en werk af met verse peterselie. Serveer met gekookte nieuwe aardappelen of aardappelpuree met seizoensgroenten.

Tips en kooktijden

Probeer het kookproces niet te versnellen. Wanneer de temperatuur te hoog is, gaat deze bereiding koken en de smaak afnemen. Laat het dus minstens 2 uur en 30 minuten garen op een laag vuur.

Als je tijd hebt om dit gerecht één dag op voorhand te maken, gaat het nog beter smaken nadat het een nacht in de koelkast gestaan heeft. Maar de dag zelf klaarmaken om te serveren gaat natuurlijk ook, en de rest die overblijft smaakt heerlijk de dag erna.

Voorbereiding: 25 minuten

Bereiding: 2 uur 45 minuten

AANTAL PERSONEN: 

6