Voedingswaarde

In combinatie met regelmatig bewegen

draagt een aangepaste voeding bij om overgewicht tegen te gaan, maar ook gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, te hoge cholesterol, hart- en vaatziekten, osteoporose en vele andere aandoeningen.

Zowel rund- als lamsvlees spelen een belangrijke rol in een gezonde en evenwichtige voeding.

Beide vleessoorten bezitten een grote variatie aan essentiële voedingsstoffen: eiwitten, minerale zouten, vooral ijzer en zink, vitamines B, inclusief vitamine B12 dat we niet in groenten terugvinden.

Er zijn 5 grote voedingsgroepen :

  • Groenten en fruit

  • Zetmeelhoudende producten

  • Vlees, vis en eieren

  • Melk en zuivelproducten

  • Vetten en suikers

Aanbevolen porties:

Gemiddeld wordt er dagelijks een portie van 70 g bereid vlees aanbevolen. Door vlees te bakken, verliest het 20 tot 30 % van zijn gewicht. We mogen dus per dag rekenen op 100 tot 120 g rauw vlees.

Enkele voorbeelden:

  • 3 sneetjes gebraden lamsvlees, 80 g gebakken

  • 2 gegrilde lamskoteletjes, 70-80 g gebakken

  • 1 hamburger van rundvlees van 160 g, 70-80 g gebakken

  • 1 gegrilde lendenbiefstuk

In het kader van een evenwichtige voeding draagt mager rood vlees heel ons leven bij tot een goede gezondheid en zorgt het voor diverse essentiële voedingsstoffen : ijzer, zink, vitamines B, vooral vitamine B12.

Gezondheidsvoordelen

Rood vlees bevat dierlijke eiwitten en tal van andere voedingsstoffen die essentieel zijn voor het behoud van een goede gezondheid, heel ons leven lang.
In een evenwichtige voeding is het fundamenteel om regelmatig een stukje vlees te eten, net zoals zetmeelhoudende producten, groenten en fruit, en zuivelproducten.

Eiwitten

Rood vlees is een belangrijke bron van uitstekende eiwitten. Eiwitten zijn essentieel voor de groei, voor het behoud van een gezond lichaam en zorgen natuurlijk ook voor de nodige energie.

100 g rauw rood vlees bevat gemiddeld 20-24 g eiwitten; 100 g bereid rood vlees bevat gemiddeld 27-35 g eiwitten.

Vetten

In een bepaald aantal westerse landen is de consumptie van rood vlees gedaald, deels om de bezorgdheid die er bestaat voor het vetgehalte in vlees. De laatste veertig jaar is er echter een enorme vooruitgang geboekt in de veeteelt en op het vlak van technieken in de moderne slagerij, die ervoor zorgden dat het vetgehalte in vlees aanzienlijk gedaald is.

Het vetgehalte in een stukje mager vlees zit veel lager dan velen denken. In 100 g vlees situeert het zich tussen 5 en 10 %. Het vetgehalte kan nog verlaagd worden door bepaalde bereidingsmethodes te gebruiken, zoals grillen of het vlees bakken in een pan met antikleeflaag. We kunnen het vlees ook eerst ontvetten vooraleer het te bakken.

Omega 3 & vetzuren

Omega 3-vetzuren en poly-onverzadigde vetzuren zijn onmisbaar voor een goed functioneren van ons hart en bloedvatenstelsel, te meer voor personen die op hun hart en bloedvatenstelsel moeten letten. Naast vette vissoorten zitten deze vetzuren ook in vlees, zij het in mindere mate.