Braden in de pan is een snelle manier om dunne, zachte stukken vlees klaar te maken. Je gaart het vlees op het fornuis, in een pan zonder deksel.
Durf anders te zijn. Wist je dat je kunt grillen, braden, roosteren en bakken op de barbecue? Een barbecue met deksel werkt als een oven en is ideaal om bij elk weer hele runds- en lamsgebraden klaar te maken. De belangrijkste veiligheidsregel bij het barbecuen: ga voorzichtig om met rauw vlees en houd het apart van gebakken vlees. En vergeet zeker niet om het erg goed te garen. Ook vlees dat aan de buitenkant verbrand is, kan binnenin nog rauw zijn. Dit is zeker van belang bij hamburgers en kebabs op basis van gehakt.
Bij deze methode bak je vlees droog in de oven in een braadschotel, een afgesloten kom of gewikkeld in aluminiumfolie. Voor heerlijk mals vlees kies je het best voor een pot van klei of terracotta. Zo creëer je een kleioven in je eigen oven. Wanneer de oven opwarmt, condenseert er stoom in de pot en wordt het vlees met zijn eigen sap bedropen. Het resultaat is sappig, mals en smaakvol vlees dat zonder extra vetstof gebakken is.
Een snel en droog alternatief voor de pan. Bij deze methode gaar je malse stukken vlees met stralingswarmte boven of onder het vlees. Bij grillen of barbecuen blijven de sappen in het vlees doordat er een korst ontstaat aan de buitenkant. Je moet het vlees bedruipen met glaceersel, boter, olie of een speciale marinademix. Zo krijgt het lamsvlees een typische smaak en blijft het mals en sappig. Draai de lapjes vlees maar één keer tijdens het bakken. Het vlees is sappiger als je het zo veel mogelijk ongemoeid laat.
Stoven en smoren zijn trage kookmethoden. Ze zijn ideaal voor minder dure en minder malse stukken vlees. En eenvoudig op de koop toe, want ze vragen weinig voorbereiding en weinig aandacht tijdens de kookcyclus. Zet de schotel eenvoudigweg in de oven of op de kookplaat en laat het vlees garen terwijl je in je luie zetel gaat zitten. Stoven
Roerbakken is een ideale en snelle manier om vlees te bakken. De dunne vleesreepjes zijn namelijk in amper enkele minuten klaar. Om te roerbakken heb je maar een heel klein beetje olie (1 el) nodig. Het liefst plantaardige olie, omdat die hogere temperaturen aankan. Gebruik een wok of grote braadpan met antikleeflaag. Zorg er altijd voor dat de pan of wok heel heet is voor je het vlees er beetje bij beetje in legt. Het vlees moet sissen als je het in de pan of wok doet. Verwijder bij voorkeur overtollig vet en snijd het vlees in reepjes van 1 cm. Kerf het vlees tot slot in om het malser te maken en om te voorkomen dat het krimpt. Bereiding
Brits vlees wordt zowel door keukenchefs als door hun klanten heel erg geapprecieerd, of het nu lam of rund is, en is voortaan een vaste waarde op de kaart van vele toprestaurants.