Hoe maak je de lekkerste rosbief klaar ? Enkele praktische tips

Een lunch of diner met rundergebraad is heel populair in Groot-Brittannië. Traditioneel worden er gebakken aardappelen, Yorkshire puddings, groenten en vleesjus bij geserveerd. 

Hieronder volgen enkele belangrijke punten waarop je moet letten om de lekkerste rosbief klaar te maken.  

Welk stuk rundvlees? 

Er bestaan diverse stukken rundvlees waarmee je rosbief kunt klaarmaken. Afhankelijk van wat jij lekker vindt of voor hoeveel personen je moet koken, kunnen deze tips je helpen het ideale stuk rundvlees te kiezen. 

Runderrib 

Dit is een eersteklas stuk rundvlees omdat het magere vlees mooi gemarmerd is met daarrond een natuurlijke vetlaag. De smaak wordt er intenser door en tijdens de bereiding blijft het vlees heerlijk mals. Wanneer je runderrib koopt met het bot er nog aan, vraag dan aan de slager of hij langs de ruggengraat wil snijden, waardoor jij het nadien makkelijker kunt versnijden eens het klaar is.  

Lendebiefstuk 

Dit stuk bevat minder vet dan runderrib, is bijzonder mals en ideaal voor een speciale gelegenheid. Dit mooi stuk vlees is afkomstig van het achterkwartier van het rund en vormt het culinaire hoogtepunt van elke tafel. 

Bovenbil, dunne lende en rumpsteak 

Deze drie magere en ontbeende stukken rundvlees met fijne textuur zijn ideaal om te braden. Ze bezitten een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, perfect dus voor een maaltijd voor de hele familie. Mini rundergebraden zijn geschikt voor kleinere gezelschappen en goed voor 2 tot 3 personen. 

Ossenhaas 

Dit mager stuk rundvlees wordt gebruikt om een klassieke ‘beef Wellington’ klaar te maken. Het is een uitzonderlijk mals stuk vlees omdat dit een spier is die het minste wordt gebruikt. Deze runderfilet met een dun lapje vet omwikkelen zorgt ervoor dat het vlees niet uitdroogt tijdens het braden. 

Wil je meer weten over de diverse versnijdingen van rund, ga naar onze versnijdingen van rund

Rosbief klaarmaken 

Wanneer je rosbief wil klaarmaken is dat meestal voor meerdere personen. En wellicht wil je ook dat het vlees medium gaar is. Zo kunnen gasten die liever doorbakken vlees hebben plakjes van de uiteinden kiezen en zij die graag rood vlees eten plakjes van het midden nemen. Wat overblijft kun je vervolgens in plakjes snijden en in de koelkast bewaren voor de dag erna! 

Voorbereiding 

Haal het rundvlees ongeveer een uur op voorhand uit de koelkast en dep het droog met keukenpapier. Wrijf het vlees vervolgens in met veel olie en diverse kruiden naar keuze. Het vlees kan nooit teveel gekruid zijn, dus houd je vooral niet in! 

Een heerlijk bijproduct van rosbief is de vleesjus die overblijft op de bodem van de braadslee of ovenschotel. Alvorens je het vlees gaat braden, voeg enkele wortelen, uien of andere groenten aan de ovenschotel toe, waardoor de vleesjus meer pit krijgt. Maar overdrijf niet, want je wil niet dat het vlees gaat sudderen in de plaats van braden. 

Bereiding  

Het geheim van een smakelijke rosbief is het vlees in een oven braden aan een constante temperatuur waardoor het nadien overal perfect gaar is.  

Indien er tijd voor is, haal het stuk rundvlees ongeveer een uur op voorhand uit de koelkast om het op kamertemperatuur te brengen. 

Plaats de ovenrooster op de juiste plaats waardoor het rundvlees zich te midden van de oven bevindt.  

Vergeet het rauw stuk rundvlees niet te wegen en bereken de bereidingstijd.

Leg het vlees met de meest vette kant naar boven, waardoor de vleesjus op een natuurlijke manier over het vlees loopt en het sappig houdt. Voor het beste resultaat, leg het vlees in een metalen braadslee en plaats deze op een ovenrooster. Je kunt ook een combinatie van grof gesneden wortelgroenten, zoals wortelen en pastinaak of uien op de bodem van de braadslee leggen.  

Wanneer het gebraad te snel bruin wordt, dek het af met aluminiumfolie. 

Laat het vlees na het braden minstens 20 minuten rusten, waardoor de vezels zich ontspannen en de vleessappen gelijkmatig worden verdeeld. Dit zorgt ervoor dat het vlees sappiger wordt en je het nadien makkelijker kunt snijden. 

Om te temperatuur te checken tijdens het braden, gebruik je een vleesthermometer. Er bestaan twee soorten. De ene wordt te midden van het rauwe stuk vlees gestopt, of in het dikste gedeelte, en je laat het vlees vervolgens in de oven braden tot wanneer de juiste kerntemperatuur wordt bereikt. De andere thermometer wordt na het braden in het vlees gestopt, waardoor je onmiddellijk de temperatuur kunt aflezen. De juiste kerntemperaturen zijn: 

Rundvlees : rood – 60°C, medium – 70°C, doorbakken – 80°C.

Bereidingstijden 

180-190°C, 160-170°C heteluchtoven 

Rood (saignant) : 20 minuten per 450 g + 20 minuten – Kerntemperatuur van ongeveer 60°C

Medium (à point) : 25 minuten per 450 g + 25 minuten – Kerntemperatuur van ongeveer 70°C

Doorbakken (bien cuit) : 30 minuten per 450 g + 30 minuten – Kerntemperatuur van ongeveer 80°C

Snijden 

Nu het gebraad klaar is en je gasten reikhalzend uitkijken om de vruchten – vlees, in dit geval – van je werk te plukken, is het tijd om de rosbief aan te snijden. 

Zorg er eerst voor dat je een lang, fijn en scherp mes hebt met een rechte rand. Vermijd gekartelde messen omdat die de neiging hebben het vlees te scheuren in plaats van het te snijden. 

Verwijder het eventuele slagerstouw of de lapjes vet die rondom het gebraad zitten. Leg de rosbief in de breedte voor je neer op een vlakke ondergrond die antislip is, zoals een snijplank of een grote vleesschotel. Indien je rechtshandig bent, neem een vork in je linkerhand om het vlees ermee vast te houden en start met snijden aan de rechterkant van het gebraad. Maak lange en vloeiende snijbewegingen tegen de draad van het vlees in, waardoor je de vezels korter maakt. Het resultaat zijn mooie, sappige en malse plakjes rosbief.

Meer weten 

Voor culinaire inspiratie, check onze heerlijke recepten met rosbief