Hoe maak je lamsgebraad klaar ?

Lamsgebraad met muntsaus, lamsjus, groenten en een glas rode wijn: wat wil je nog meer ? Het eerste kan voor sommigen wat ontmoedigend zijn omdat velen denken dat lamsgebraad moeilijk is om klaar te maken. Maar dat is helemaal niet zo ! Als je precies weet hoe, is het heel eenvoudig. Van de keuze van het stuk lamsvlees over de bereiding en de duur tot het snijden van lamsgebraad, met deze praktische tips maak je lamsgebraad klaar als een echte pro en in een mum van tijd!

De keuze van het stuk lamsvlees 

Je vraag je wellicht af welk stuk van het lam je moet kopen om lamsgebraad te maken, want in de supermarkt of bij de slager vind je diverse versnijdingen. Kiezen voor het juiste stuk lamsvlees is de eerste stap voor je zondagse gebraad – de beroemde Engelse ‘Sunday Roast’. Wanneer je Brits lamsvlees koopt, kijk dan naar het Red Tractor-label. 

Voor lamsgebraad zijn dit de beste stukken:

Lamsbout 

Voor lamsgebraad is dit wellicht het meest populaire stuk. Lamsbout is ideaal voor een groot aantal personen, met veel mager en mals vlees.

Foto: Traditioneel lamsgebraad 

Lamsschouder 

Dit stuk is een hele goede keuze. Het bezit iets meer vet maar is even mals en sappig van smaak. Kies voor een opgerolde en ontbeende lamsschouder omdat dit veel makkelijker is om te versnijden achteraf. Lamsschouder maak je traag klaar en aan een lage temperatuur.

Foto: Opgerolde en ontbeende lamsschouder 

Hoe maak je lamsgebraad klaar? 

Nu je het perfecte stuk lamsvlees hebt voor je lamsgebraad, kun je aan de slag! Hieronder volgen enkele tips om de smaak van je lamsgebraad te verhogen, tot en met het serveren. Zelfs als je een beginner bent moeten deze tips je helpen om een ongelooflijk lekkere lamsgebraad op tafel te zetten! 

Foto : Mini lamsgebraad met knoflook en rozemarijn 

De kruiding

Rozemarijn en knoflook zijn de klassieke smaakmakers voor lamsgebraad. Hiervoor moet je kleine inkervingen in het vlees maken, niet te diep. In deze inkervingen stop je vervolgens stukjes knoflook en kleine takjes rozemarijn. Tijdens het braden trekken de smaken van de knoflook en de rozemarijn in het vlees en krijgt je lamsgebraad een volle en aromatische smaak.

Dit is de meest eenvoudige manier om lamsgebraad op smaak te brengen, maar als je van een beetje meer experiment houdt, ga dan naar onze receptenpagina’s met lamsvlees voor tal van originele ideeën.

De baktijden 

Onze tips om lamsgebraad te bereiden: 

  • Indien er tijd voor is, haal het lamsvlees één uur op voorhand uit de koelkast waardoor het vlees op kamertemperatuur komt en het gebraad meer homogeen zal braden. 
  • Zorg ervoor dat je het lamsgebraad in het centrum van de oven plaatst. 
  • Leg het gebraad in een ovenschotel, onafgedekt en plaats de ovenschotel op een rooster. Zorg ervoor dat de meest vette kant van het vlees zich bovenaan bevindt. Hierdoor gaan het vet en de vleessappen op een natuurlijke manier over het vlees lopen. Je kunt de lamsbout of de lamsschouder ook op een bed van wortelgroenten leggen (wortelen, pastinaak en aardappelen).
  • Weeg eerst het stuk lamsvlees om de gewenste baktijd te bepalen (zie het rooster onderaan). 
  • Laat na de baktijd het lamsgebraad 15 tot 20 minuten rusten waardoor de vezels van het vlees zich ontspannen en de vleessappen gelijkmatiger worden verdeeld. Hierdoor wordt het vlees malser, sappiger en kun je het nadien ook makkelijker snijden. Om het vlees warm te houden, dek je het gewoon af met aluminiumfolie.
  • Om de temperatuur tijdens het bakken te checken, moet je een vleesthermometer gebruiken. Er bestaan twee soorten: de ene wordt te midden van het rauwe stuk vlees gestopt, in het dikste gedeelte, en vervolgens laat je het vlees in de oven braden tot wanneer de juiste kerntemperatuur wordt bereikt. De andere thermometer wordt na het braden in het vlees gestopt, waardoor je onmiddellijk de temperatuur kunt aflezen.

Dit zijn de aanbevolen baktijden:

  • Medium (à point): 25 minuten per 450 g + 25 minuten. De kerntemperatuur moet 70 – 75°C bedragen. 
  • Doorbakken (bien cuit) : 30 minuten per 450 g + 30 minuten. De kerntemperatuur moet 75 – 80°C bedragen. 

Lamsgebraad snijden 

Nu je lamsgebraad klaar is en ook alle groenten klaar zijn, is het tijd om mooie plakken van het lamsgebraad te snijden. Dit zijn enkele belangrijke punten waarop je moet letten: 

  • Zorg ervoor dat je een lang, fijn en vooral scherp mes hebt met een rechte rand. Vermijd gekartelde messen omdat die de neiging hebben het vlees te scheuren in plaats van het te snijden. 
  • Leg het lamsgebraad op een snijplank met de meest vlezige kant naar boven. Met een vleesvork, die je in het dunste deel van het vlees steekt, kun je het gebraad vasthouden.
  • Snijd plakken van ongeveer een halve centimeter, dunner mag ook. 
  • Blijf snijden tot wanneer er geen vlees meer aan het bot zit.
  • Voor meer details, kijk hoe echte experten lamsbout snijden dankzij onze video’s op YouTube.

Meer weten

Nu je weet hoe je lamsgebraad moet klaarmaken, nodigen we je uit om een heleboel recepten met lamsvlees te ontdekken. Maar vergeet ook de juiste saus niet, gebakken aardappelen en Yorkshire puddings.