Lamssteak is niet voor niets populair: het is gemakkelijk te bereiden, past bij bijna alles en de smaak is geweldig. Perfect gebakken lamssteak kan voor onvergetelijke smaakmomenten zorgen.
Hieronder leggen we uit hoe je lamssteak moet klaarmaken, bewaren en geven we je enkele eenvoudige en lekkere recepten met lamssteak.
Om meer te weten over de diverse versnijdingen van lamssteak, ga naar onze versnijdingen van lamsvlees.
Hoe kies je de beste lamssteaks ?
Er bestaan meerdere soorten lamssteak. In veel supermarkten en bij slagers is lamsbout populair. Lamssteaks kunnen ontbeend zijn of met het bot er nog aan en wegen elk gemiddeld ongeveer 150 gram. Lamssteaks die niet ontbeend zijn komen van het midden van de lamsbout en bezitten in het midden een klein stukje bot. Je kunt aan je slager ook vragen om een steak van de bovenkant te snijden. Lamssteaks worden meestal per twee, vier of zes stuks verkocht.
Maar hoe herken je de beste lamssteaks? Er bestaan een paar duidelijke kenmerken die eigen zijn aan kwaliteitsvolle lamssteaks:
- Vast vlees, lichtroze van kleur en vochtig, met een zeer fijnkorrelige textuur doorheen de hele steak.
- Een wit en romig vetlaagje, vast en licht kruimelig.
- Een fijne ‘marmering’ in het vlees. Met marmering verstaan we de dunne streepjes en kleine stipjes wit vet die doorheen het spierweefsel lopen. Tijdens het bakken van de lamssteak smelten die weg en zorgen ze voor extra smaak.
Hoe moet je lamssteak bewaren ?
Lamssteaks kun je in de koelkast bewaren aan een temperatuur die lager is of gelijk aan 5°C gedurende 2 tot 3 dagen (check met een thermometer of je koelkast voldoende koud staat) en gedurende 4 tot 6 maanden op -18°C in de diepvries.
Om je lamssteaks te bewaren, doe ze in een plastic zak of plastic doos en leg of plaats die onderaan in de koelkast. Om ze in te vriezen, leg ze in het midden van de diepvries, weg van de zijkanten om vriesbrand te vermijden. Ontdooi ze de nacht ervoor in het onderste gedeelte van de koelkast en bak ze vervolgens al naargelang jouw keuze.
Hoe moet je lamssteak bakken ?
Er bestaan twee manieren om lamssteak te bereiden : bakken in de pan of op of onder de grill. De baktijden variëren al naargelang je de lamssteak rosé wil of goed gebakken, maar bakken in de pan of op of onder de grill zorgen ervoor dat je lamssteak mals en sappig is.
Lamssteak bakken
Volg deze stappen om lamssteak in de pan te bakken:
- Haal het lamsvlees minstens 20 minuten op voorhand uit de koelkast om het op kamertemperatuur te brengen.
- Verwarm een pan met antiaanbaklaag met daarin een beetje olie tot wanneer de pan heet is.
- Kruid de lamssteaks met peper, zout en alle andere vleeskruiden van het recept en wrijf het vlees er goed mee in.
- Leg de lamssteaks in de pan en bak beide kanten ongeveer 6 tot 8 minuten aan of tot wanneer het vlees licht gekaramelliseerd is. Gebruik een tang om het vlees om te draaien.
- Check de temperatuur van het vlees binnenin met behulp van een vleesthermometer, als je er een hebt. Voor lamssteaks moet de temperatuur tussen 63 en 70°C bedragen, dit voor medium tot goed gebakken (al naargelang de dikte van je steaks).
- Haal de steaks uit de pan, leg ze op een warm bord, laat het vlees enkele minuten rusten en serveer. Het is belangrijk om het vlees te laten rusten waardoor het malser en sappiger wordt. Na het bakken ‘ontspannen’ de eiwitten zich opnieuw en gaan de vleessappen terug naar de kern van het vlees.
Lamssteak bakken is relatief eenvoudig, maar misschien moet je het een paar keer proberen om voor jou en je gasten de perfecte baktijd te vinden.
Lamssteak grillen
Lamssteak grillen is ook heel eenvoudig. Volg onderstaande stappen voor een mooi resultaat:
- Kruid de lamssteaks.
- Bekleed een grill met aluminiumfolie, verwarm de grill op de hoogste stand en leg de lamssteaks erop.
- Bak de lamssteaks aan beide kanten voor ongeveer 6 tot 8 minuten en draai ze om met een tang.
- Net zoals bij bakken in de pan moet de temperatuur van het vlees binnenin tussen 63 en 70°C bedragen, dit voor medium tot goed gebakken (al naargelang de dikte van je steaks).
- Haal ze van de grill, laat ze enkele minuten rusten op een warm bord en serveer. Doot het vlees te laten rusten ‘ontspannen’ de eiwitten zich en gaan de vleessappen terug naar de kern van het vlees, waardoor het vlees malser en sappiger wordt.