Lamsgebraad Thaise stijl met wortelgroenten

INGREDIËNTEN

  • 1,3 kg lamsbout of lamsschouder

Voor de Thaise marinade:

  • 2-3 eetlepels kant-en-klare rode currypasta
  • 2 eetlepels zachte olijfolie
  • 2 eetlepels fijne kristalsuiker
  • 1 groot handvol fijngesnipperde verse basilicumblaadjes

Voor de wortelgroenten in de oven:

  • 450 g babywortelen, zonder het loof maar ongeschild
  • 4 middelgrote pastinaken, geschild en in vier gesneden
  • 160 g mini knolraapjes (eventueel)
  • 3 middelgrote rode uien, gepeld en in kwartjes gesneden
  • 2 bollen knoflook, ongepeld en horizontaal in twee gesneden
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 grote bos verse tijm voor de afwerking

BEREIDING

  • Verwarm de oven voor op 180-190 °C (160-170 °C heteluchtoven).
  • Leg het gebraad op een snijplank en maak met een scherp mes meerdere inkervingen in het vlees, maar let op dat je de elastiekjes of koordjes rondom het vlees niet doorsnijdt. Kruid het vlees met peper en zout en leg het in een ondiepe schotel.
  • Vermeng de ingrediënten voor de marinade en strijk het vlees ermee in. Dek af en plaats het minstens 2 uur of de hele nacht in de koelkast om te marineren.
  • Leg het vlees in een grote ovenschotel met antiaanbaklaag, plaats op een ovenrooster en braad het al naargelang de gewenste tijdsduur. Dek af met aluminiumfolie wanneer het vlees te snel bruin wordt.
  • Haal de ovenschotel 1 uur voor het einde van de baktijd uit de oven, haal het vlees eruit, doe de groenten in de ovenschotel, overgiet met wat olijfolie, leg het vlees vervolgens op de groenten en plaats de ovenschotel terug in de oven tot wanneer alles klaar is.
  • Serveer het lamsgebraad met de groentemix en werk af met verse tijm.

Tips en kooktijden

Voorbereiding: 10 minuten

Bereiding: 1 uur 40 minuten

Voor medium gebakken : 25 minuten per 450 g + 25 minuten

Voor goed doorbakken: 30 minuten per 450 g + 30 minuten

AANTAL PERSONEN: 

4