Rollade van lamsschouder gevuld met christmas pudding

INGREDIËNTEN

  • 1,3 kg magere lamsschouder, ontbeend en opgerold
  • 2 eetlepels fijngehakte verse rozemarijn
  • 1 eetlepel koolzaad- of olijfolie

Voor de vulling van Christmas pudding:

  • 100 g kant-en-klare Christmas pudding, verkruimeld
  • 50 g gekookte witte rijst, afgekoeld
  • De geraspte zeste van 1 grote citroen of 2 mandarijnen of satsuma’s
  • 1 eetlepel fijngehakte verse bieslook

Voor de sherrysaus:

  • 1 eetlepel gewone bloem
  • 450 ml warme lamsbouillon
  • 150 ml cream sherry of portwijn

BEREIDING

  • Verwarm de oven voor op 160-170°C (140-150°C heteluchtoven).
  • Strooi de verse rozemarijn op een grote schotel. Rol het lamsvlees uit (houd de elastiekjes eventueel bij) en bestrijk het aan beide zijden met de verse rozemarijn. Leg het vlees met de huid naar beneden en kruid met peper en zout.
  • Voor de vulling van Christmas pudding: doe alle ingrediënten in een kom, meng goed onder elkaar en verdeel dit gelijkmatig over het vlees. Rol het lamsvlees op en bind vast met keukentouw of met de elastiekjes die je hebt bijgehouden. Weeg het stuk vlees en bereken de baktijd.
  • Leg de rollade in een grote braadslee met antiaanbaklaag, giet de olie erover en plaats op een ovenrooster. Zet het vlees in de voorverwarmde oven de tijd die je hebt berekend. Dek het vlees af met aluminiumfolie van zodra het te snel bruin kleurt.
  • Haal het lamsvlees uit de oven, leg het op een grote schotel, dek af met aluminiumfolie en laat 15 tot 20 minuten rusten.
  • Voor de saus: verwijder het overtollige vet van het bakvocht in de braadslee. Zet de braadslee op een middelmatig vuur en bestrooi met de bloem. Roer dit goed om met een lepel of een garde, giet er een beetje bouillon bij, roer opnieuw om en schraap de restjes van de bodem los voor een meer volle smaak.
  • Doe de rest van de bouillon erbij, de cream sherry of portwijn en de vleesjus. Check de kruiding, voeg eventueel nog peper en zout toe en laat 8 tot 10 minuten inkoken. Roer de saus regelmatig om tot wanneer ze iets dikker is en heerlijk ruikt. Giet deze saus door een zeef.
  • Serveer deze lamsrollade met seizoensgroenten en de sherrysaus.

Tips en kooktijden

Voorbereiding: 25 minuten 

Bereiding:

Rosé of medium gebakken (à point): 25 minuten per 450 g + 25 minuten

Goed doorbakken (bien cuit): 30 minuten per 450 g + 30 minuten

AANTAL PERSONEN: 

8