Rollade van lamsschouder gevuld met pilafrijst en boerenkool

INGREDIËNTEN

  • 1,3 kg magere lamsschouder, ontbeend en opgerold
  • 4 eetlepels verse tijm
  • De geraspte zeste van 2 citroenen
  • 1 eetlepel koolzaad- of olijfolie

Voor de vulling van pilafrijst met boerenkool:

  • 125 g gekookte pilafrijst
  • 25 g fijngehakte verse boerenkool
  • 25 g rozijnen
  • 25 g geroosterde pijnboompitten

Voor de saus :

  • 1 eetlepel gewone bloem
  • 450 ml warme lamsbouillon
  • 150 ml goede rode wijn of portwijn

BEREIDING

  • Verwarm de oven voor op 180-190°C (160-170°C heteluchtoven).
  • Strooi de helft van de tijm en citroenzeste op een grote schotel. Rol het lamsvlees uit (houd de elastiekjes eventueel bij) en bestrijk het aan beide zijden met de tijm en citroenzeste. Leg het vlees met de huid naar beneden en kruid met peper en zout.
  • Maak de vulling : doe de helft van de pilafrijst met de rest van de tijm, citroenzeste en andere ingrediënten in een kommetje, meng dit goed onder elkaar en verdeel gelijkmatig over het lamsvlees. Rol het lamsvlees op en bind vast met keukentouw of met de elastiekjes die je hebt bijgehouden. Weeg het stuk vlees en bereken de baktijd.
  • Leg de rollade in een grote braadslee met antiaanbaklaag, giet de olie erover en plaats op een ovenrooster. Zet het vlees in de voorverwarmde oven de tijd die je hebt berekend. Dek het vlees af met aluminiumfolie van zodra het te snel bruin kleurt.
  • Haal de rollade uit de oven en leg het vlees op een grote schotel, dek af met aluminiumfolie en laat 15 tot 20 minuten rusten.
  • Voor de saus : verwijder het overtollige vet van het bakvocht in de braadslee. Zet de braadslee op een middelmatig vuur en bestrooi met de bloem. Roer dit goed om met een lepel of een garde, giet er een beetje bouillon bij, roer opnieuw om en schraap de restjes van de bodem los voor een vollere smaak.
  • Doe de rest van de bouillon erbij, de rode wijn of portwijn en de vleesjus. Check de kruiding, voeg eventueel nog peper en zout toe en laat 8 tot 10 minuten inkoken. Roer de saus regelmatig om tot wanneer ze iets dikker is en heerlijk ruikt. Giet de saus vervolgens door een zeef.
  • Serveer deze lamsrollade met seizoensgroenten en de saus.

Tips en kooktijden

Dit gerecht kun je ook met ontbeende lamsbout maken. 

Voorbereiding: 25 minuten

Bereiding: 1 uur en 40 minuten

Rosé of medium gebakken (à point): 25 minuten per 450 g + 25 minuten

Goed doorbakken (bien cuit) : 30 minuten per 450 g + 30 minuten

AANTAL PERSONEN: 

8