Vlees bakken in de pan gaat snel en is perfect voor kleine, malse stukken. Het enige wat je nodig hebt is een pan en een kookplaat.
Onze tips :
- Gebruik een bakpan, sauteerpan of wok met een dikke bodem.
- Voor het beste resultaat, gebruik slechts een kleine hoeveelheid boter of olie.
- Zorg ervoor dat de olie of boter goed heet is alvorens je het stuk rundvlees of lamsvlees in de pan legt.
- Schroei het vlees aan elke kant snel dicht om de vleessappen en de malsheid te bewaren.
- Draai je steaks slechts één keer om tijdens het bakken; hoe minder je het vlees aanraakt, hoe sappiger het resultaat.
- Wanneer je een grillpan gebruikt, strijk dan de steaks, koteletten of runderlapjes aan beide kanten in met een beetje olie en zorg ervoor dat de grillpan goed heet is alvorens je gaat bakken.
Baktijden voor rundvlees:
- Minute steak: 1-2 minuten aan elke kant
- Runderfilet van 2 tot 3 cm dik, aan elke kant:
- Rood (saignant): 3-4 minuten
- Medium (à point): 4-5 minuten
- Doorbakken (bien cuit): 6-7 minuten
- Entrecote, rumpsteak of ribeye van 2 cm dik, aan elke kant:
- Rood (saignant): 2½ minuten
- Medium (à point) : 4 minuten
- Doorbakken (bien cuit): 6 minuten
- Hamburger van 1 to 2 cm dik: 4-6 minuten aan elke kant
- Gehakt: 4-6 minuten – Bak het gehakt droog of met een beetje olie in een bakpan met een dikke bodem.