TIPS & TRICKS

Kruidige aroma’s

Lamsvlees en kruidige aroma's, een perfecte combinatie! Tijm, rozemarijn en (geplette) knoflook zijn klassiekers uit de Franse keuken. Anijs doet het ook zeer goed in de vorm van pastis of steranijs die mee in een stoofpotje mag. Komijn, koriander, kaneel, nootmuskaat en kardemom zitten in principe al in de curry. Afzonderlijk komen ze ook perfect tot hun recht als kruidige toets. Saffraan wordt vaak bij lam gebruikt in de Perzische keuken. Ook munt en dragon doen het uitstekend in lamsbereidingen.

Des normes de qualité, au service de l'excellence - Chef

Welk mes om het lam te snijden?

Het beste is een mes te gebruiken met een lemmet dat groot, lang, glad en stijf is.  Het is aangenaam om een mes te gebruiken met een zeker gewicht, zodat het mes makkelijk door het vlees snijdt. Kies een goed handvat, dat mooi in de hand past. Twee criteria zijn hierbij belangrijk: het gewicht en het evenwicht van het mes. Het gewicht laat toe om de lengte van het lemmet in te korten. Om mooie stukken te verkrijgen, vermijdt om korte stukken te snijden en voorrang te geven aan de langere stukken.

Des normes de qualité, au service de l'excellence - Chef

Fruit in recepten met lamsvlees

Gedroogde abrikoos wordt geregeld gebruikt in vullingen voor lamsschouder. Kersen en krieken komen vaak voor in Turkse en Russische lamsbereidingen. In Iran gaat dan weer rabarber mee in de lamsstoofpot. Amandelen zijn een typische toets in de Arabische keuken. In alle keukens van de wereld worden citroensap en citroenschil of gekonfijte citroen gebruikt om een frisse toets te geven, zeker bij stoofpotten en grillades in Marokko en Griekenland.

Des normes de qualité, au service de l'excellence - Chef

Welke wijn bij lamsvlees?

Lamsvlees kan een stevige rode wijn perfect verdragen. Een wijn moet een evenwichtige smaak hebben, zodat zijn kracht ten volle tot uiting komt. Daarom moeten de tannines, de aciditeit en het alcoholgehalte een harmonieus geheel vormen. Een wijn met te krachtige tannines zal moeite hebben om een langdurig samenspel met het vlees tot stand te brengen. Enkele interessante wijnen die goed bij lamsvlees passen:

  • wijnen uit het Zuid-Westen,
  • uit Cahors,
  • uit de Bourgogne,
  • uit de Languedoc
  • en uit de Roussillon.
Smakelijk!

Des normes de qualité, au service de l'excellence - Chef

Hoe lamsvlees bewaren?

Lamsvlees leg je het best in het koudste gedeelte van de koelkast (0 tot 2 °C). Afhankelijk van de grootte van de stukken kun je het vlees twee tot vier dagen bewaren. Gehakt eet je wel het best binnen de 24 uur na aankoop op. Bewaar het vlees bij voorkeur in de oorspronkelijke verpakking (of in vetvrij papier) om te voorkomen dat de kleur of geur verandert. Als je lamsvlees invriest, kun je het zes tot acht maanden bewaren in de diepvries.

Des normes de qualité, au service de l'excellence - Chef

Marinades, een verrukkelijke manier om lamsvlees zelf op smaak te brengen!

Marinade met gember, munt en honing

  1. Meng 3 gehakte teentjes knoflook met 250 ml versgeperst sinaasappelsap, 60 ml sojasaus, 60 ml honing, 30 ml verse gehakte munt en 30 ml verse gehakte gember.
  2. Breng het geheel op smaak met zout en versgemalen peper.
  3. Bestrijk het vlees met deze bereiding, pak het in en laat het minstens twee uur marineren in de koelkast.

Marinade met citroen en tijm

  1. Meng 10 cl olijfolie met 4 eetlepels citroensap en een handvol verse tijm.
  2. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Leg het vlees in deze marinade en laat het één uur rusten in de koelkast.

Marinade met munt

  1. Meng 6 eetlepels olijfolie met 4 eetlepels balsamicoazijn en een bosje versgehakte munt.
  2. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Laat het vlees één uur marineren in de koelkast.

Des normes de qualité, au service de l'excellence - Chef

Welke kruiden kiezen?

Talrijke versnijdingen lenen zich tot gekruide recepten. Of ze nu op het laatste moment over het vlees gestrooid worden of in een marinade of saus verwerktzijn, kruiden brengen de smaak van vleesgerechten naar voren, geven ze een "exotische toets", en geven tegelijkertijd ook een mooie kleur aan het geheel. Dat is de truc om elk eerder flauw gerecht om te toveren in een smakelijke en orginele creatie. Bij lamsvlees zijn dit echte aanraders: kaneel, kardemom, kruidnagel, komijn, kurkuma, curry, gember...

Des normes de qualité, au service de l'excellence - Chef

Hoe je lamsvlees kiezen?

Van alle vleessoorten is lamsvlees ongetwijfeld een van de meest smaakvolle. Bij de aankoop moet het vlees een fijne korrel hebben en een kleur die van lichtroze tot een meer uitgesproken roze kan gaan. Lamsvlees vind je in een indrukwekkend aantal versnijdingen, met voor elke lekkerbek wel wat wils: zadel, bout, filet, ribstuk, borst, schouder, nek...

Des normes de qualité, au service de l'excellence - Chef
Des normes de qualité, au service de l'excellence - Chef

Brits vlees wordt zowel door keukenchefs als door hun klanten heel erg geapprecieerd, of het nu lam of rund is, en is voortaan een vaste waarde op de kaart van vele toprestaurants.