Vlees stoven, sudderen en smoren: enkele tips

Ragouts en stoofschotels zijn traag gegaarde bereidingen die je op een laag vuur klaarmaakt, ofwel in de oven of in een grote kookpot op het vuur. Het vlees wordt gegaard op een lage temperatuur en er worden meestal groenten en vocht aan toegevoegd. Reken tussen 225 en 350 g groenten (gebruik wortelgroenten die je in stukken snijdt) voor 450 g vlees en 150 ml vocht (bouillon, bier, wijn, enz.). 

Er bestaan twee methodes:

1. Het vlees, de groenten en het vocht worden in een grote kookpot of schotel gedaan die in de oven kan. Dek af en laat garen tot wanneer de bereiding klaar is.

2. De traditionele methode bestaat eruit het vlees en de groenten eerst aan te stoven in een beetje olie en er vervolgens de rest van de ingrediënten bij te doen.

Je kunt ook kant-en-klare sausen gebruiken die je in de winkel koopt, waardoor de bereiding sneller klaar is. Ideaal voor curryschotels. Je hoeft slechts een bokaal saus aan je blokjes vlees en groenten toe te voegen en alles te laten sudderen volgens de aanbevolen kooktijd.

Voor stoofschotels en ragouts gebruik je best iets meer taaie stukken vlees zoals bovenbil, vanglap, sukadevlees, blokjes stoofvlees of schenkel, en reken: 

  • Voor ragout: 2-3 uur
  • Voor stoverij (schenkel, poot, nek): 1½-2½ uur 

Oventemperatuur: 170°C (of 150°C heteluchtoven). 

In de slowcooker: 

Elektrische slowcookers verbruiken relatief weinig energie en zijn te koop in diverse groottes en prijsklassen. Ze zijn perfect voor kant-en-klare maaltijden en extra handig in de keuken.

De basismodellen hebben slechts twee instellingen, hoog en laag, terwijl premiummodellen meestal ook een medium en/of een automatische instelling hebben. 

Slowcookers en kooktijden: 

Voor de juiste kooktijden raden we je aan om er de handleiding van het toestel bij te nemen, maar in het algemeen zijn dit de tijden. 

  • LOW (lage temperatuur) : tussen 8 tot 10 uur
  • HIGH (hoge temperatuur) : tussen 4 tot 6 uur