Vlees wokken of roerbakken

Wokken of roerbakken is een snelle manier om vlees te bereiden, omdat de dunne reepjes vlees in een paar minuten klaar zijn. Om vlees te wokken heb je enkel een klein beetje olie nodig (1 eetlepel). Gebruik plantaardige olie, die kan hogere temperaturen aan – hoger dan olijfolie. Neem een wokpan met een antiaanbaklaag of grote koekenpan. Zorg ervoor dat de pan of de wok goed heet is alvorens je er het vlees aan toevoegt, steeds beetje bij beetje. Het vlees moet sissen als je het in de pan legt. Ideaal gezien snij je eerst het overtollige vet van het vlees en vervolgens in reepjes van ongeveer 1 cm dik, tegen de draad van het vlees in, waardoor het vlees malser is en niet gaat krimpen.

Onze tips om te wokken : 

  • Verwarm 1 eetlepel olie in een wok of grote bakpan.
  • Voeg het vlees eraan toe en roerbak het gedurende de aanbevolen tijd.
  • Voeg eerst de meest harde groenten toe (wortelen, uien, enz.) en roerbak ze 2 tot 3 minuten alvorens je er de rest aan toevoegt. 
  • Voeg een saus naar keuze toe (tot 150 ml) en verwarm nog enkele minuten.
  • Baktijd: voor reepjes vlees tot 1 cm dik, tel 2 tot 4 minuten + 2 minuten met de groenten erbij. 

Ideale wokgroenten:

  • Babymais, groene boontjes 
  • Bamboescheuten, prei 
  • Sojascheuten, champignons 
  • Broccoli, peultjes  
  • Wortelen, paprika
  • Pepers, lente-ui
  • Chinese kool, snijbiet 
  • Courgette, sugarsnaps 
  • Of probeer gewoon een pak wokgroenten uit de supermarkt.