Misvattingen over vlees #7: plantaardige alternatieven voor rood vlees en zuivelproducten zijn beter voor de gezondheid

23 juli 2020

Norme Qualité Agneau - Kwaliteitslabel Lam - British

Het is gebruikelijk om te denken dat plantaardige alternatieven voor rood vlees en zuivelproducten beter zijn voor onze gezondheid. Maar net zoals deze vervangingsmiddelen niet noodzakelijkerwijs onze ecologische voetafdruk verminderen, is dit opnieuw een veelvoorkomend misverstand.

Nu alternatieven voor vlees en zuivelproducten steeds populairder worden, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze u voorzien van alle voedingsstoffen die u nodig hebt als onderdeel van een gezonde en evenwichtige voeding, net als rood vlees en zuivelproducten.

Hoewel het waar is dat plantaardige voedingsmiddelen veel vitaminen en mineralen bevatten die belangrijk zijn voor een evenwichtige voeding en een bron van calcium kunnen zijn, bevatten deze voedingsmiddelen ook remmende stoffen, zoals oxalaten en fytaten die de opname van calcium verminderen.

Bovendien zijn vleesalternatieven vaak hoger in natrium dan rood vlees. En ook al worden ze gemaakt van bonen, tofu en ander plantaardig voedsel, vleesalternatieven kunnen een hoog gehalte aan verzadigde vetten bevatten. Fabrikanten van vleesalternatieven gebruiken vaak kokosnoot- en palmoliën, beide rijk aan verzadigde vetten, om de producten een mondgevoel te geven dat vergelijkbaar is met gemalen rundvlees. Het is daarom belangrijk om de etiketten van vleesalternatieven te lezen om hun vetgehalte te controleren. Sommige vleesalternatieven op de markt zijn in hoge mate verwerkt en veel daarvan bevatten additieven en smaakstoffen. Veel zuivelalternatieven zijn ook kunstmatig verrijkt met extra vitaminen en mineralen, omdat ze niet dezelfde voedingsstoffen bevatten die van nature in koemelk voorkomen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat melk ook een van de hoogste biologische beschikbaarheid van calcium heeft, wat betekent dat ons lichaam het gemakkelijker kan opnemen.

Diëten die rijk zijn aan rood vlees worden vaak beschouwd als een belangrijke doodsoorzaak. Maar een recent rapport over de gezondheidseffecten van voedingsrisico’s in 195 landen toonde aan dat een hoge consumptie van rood vlees de oorzaak was van het laagste aantal dieetgerelateerde sterfgevallen ter wereld. Een natriumrijk dieet was de belangrijkste oorzaak van sterfgevallen in verband met het dieet.