Misvattingen over vlees #6: vlees en zuivelproducten zijn slecht voor de gezondheid

23 juli 2020

Norme Qualité Agneau - Kwaliteitslabel Lam - British

Nadat we ons hebben gericht op de impact van vlees op het milieu, zullen we in dit nieuwe artikel een andere wijdverbreide misvatting analyseren dat vlees en zuivelproducten slecht zijn voor de gezondheid.

Rood vlees en zuivelproducten worden erkend als een belangrijk onderdeel van een evenwichtige voeding. Zo is rood vlees een van de rijkste bronnen van essentiële voedingsstoffen (ijzer, zink, vitamine B) en een belangrijke bron van eiwitten. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor het goed functioneren van ons lichaam: ijzer is een essentieel mineraal voor de vorming van rode bloedcellen; zink is belangrijk voor het goed functioneren van het immuunsysteem, groei, wondgenezing en vruchtbaarheid; kalium en selenium zijn belangrijke antioxidanten; en B-vitamines, waaronder vitamine B12, helpen onze rode bloedcellen gezond te houden, en spelen ook een rol bij de groei en energieproductie.

Engels rood vlees heeft ook een veel lager vetgehalte dan 20 jaar geleden: volledig bijgesneden mager rundvlees bevat gemiddeld slechts 5% vet en volledig bijgesneden lamsvlees 8% vet. Om nog maar te zwijgen van het feit dat rood vlees van nature ook weinig zout bevat.

Zuivelproducten zijn ook zeer voedzaam, want melk, kaas en yoghurt bevatten allemaal een scala aan hoogwaardige eiwitten, voedingsstoffen en vitaminen. Zuivelproducten zijn een uitstekende bron van eiwitten, kalium, magnesium, zink en fosfor. Voor veel mensen zijn ze de belangrijkste bron van jodium, dat bijdraagt aan de productie van schildklierhormonen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de botten en de hersenen tijdens de zwangerschap en de vroege kinderjaren en die moeilijk te verkrijgen zijn uit andere voedingsmiddelen. Een glas halfvolle melk van 200 ml bevat dus 41% van de aanbevolen dagelijkse dosis jodium.

Zuivelproducten verbeteren ook de gezondheid van de botten, vooral bij kinderen en adolescenten, en zorgen voor een uitgebalanceerde set essentiële voedingsstoffen. Ditzelfde glas melk van 200 ml bevat ook 31% van de aanbevolen dagelijkse dosis calcium (goed voor botten en tanden), 14% van de aanbevolen dagelijkse dosis eiwitten (goed voor botten en spieren), 74% van de aanbevolen dagelijkse dosis vitamine B12 (die het immuunsysteem ondersteunt en vermoeidheid vermindert), 35% van de aanbevolen dagelijkse dosis vitamine B2 (die helpt bij het behoud van een goed gezichtsvermogen, huid en rode bloedcellen), en 28% van de aanbevolen dagelijkse dosis fosfor (ook goed voor botten en tanden).

Daarom wordt de consumptie van melk door medische deskundigen aanbevolen voor volwassenen en kinderen als onderdeel van een evenwichtige voeding. Vanuit dit oogpunt hebben de meeste plantaardige alternatieven niet de nutriëntenrijkdom van zuivelproducten.

Er bestaat ook een algemene misvatting dat zuivelproducten veel vet bevatten: dit is ook verkeerd. In feite bevat volle melk slechts 3,6% vet. Halfvolle melk bevat 1,7% vet, terwijl magere melk 0,3% vet bevat. Melk en zuivelproducten zijn goede bronnen van belangrijke voedingsstoffen, dus adviseren gezondheidsdeskundigen u om ze niet uit uw dieet of het dieet van uw kind te halen zonder eerst met een huisarts of diëtist te praten, omdat veel alternatieve producten geen vergelijkbare niveaus van voedingsstoffen bevatten.

Studies hebben ook andere voordelen voor het eten van vlees en zuivelproducten gesuggereerd, zoals bescherming tegen gewichtstoename en obesitas, die het risico op type 2 diabetes en de daarmee gepaard gaande hart- en vaatziekten aanzienlijk vermindert, en een mogelijke vermindering van het risico op bepaalde vormen van kanker, waaronder darmkanker.